Senát bude rozhodovat o tom, zda cyklisté budou moci jezdit s alkoholem v krvi

25.08.2016 6:21

Senát bude rozhodovat o tom, zda navrhne uzákonění tolerance určité míry alkoholu u cyklistů. Návrh by umožnil nepokutovat cyklisty za to, že před jízdou vypili několik skleniček vína nebo piva. Senátní výbory předlohu podpořily přes nesouhlas ministerstva dopravy.

Senát bude rozhodovat o tom, zda cyklisté budou moci jezdit s alkoholem v krvi
Foto: wikipedia.com
Popisek: Cyklista, ilustrační foto

Předloha Zdeňka Škromacha (ČSSD) má podle rakouského vzoru uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Odpovídá to přibližně dvěma až třem pivům. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo. Sankce by se na cyklistu nadále vztahovaly i v případě, pokud by pod vlivem alkoholu zavinil dopravní nehodu. Pokud Senát návrh schválí, dostane ho k projednání Sněmovna.

Platí to i pro senátorskou novelu, podle níž by mohl být převod pozemků okolo domů znovu osvobozen od daně z přidané hodnoty. Opak totiž pořízení nových domů prodražuje.

Senátoři se budou zabývat také peticí jihočeských obyvatel, kteří chtějí zákonem umožnit zásahy v lesích Národního parku Šumava. Upraveno by to mělo být chystanou novelou zákona o ochraně přírody, o níž zatím rozhoduje Sněmovna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…