Senát dnes rozhodne o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci

13.07.2023 6:30

Česko-americká smlouva o obranné spolupráci bude hlavním bodem dnešní úvodní části červencové schůze Senátu.

Senát dnes rozhodne o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu, který se zabýval mimo jiné i rusko-ukrajinským konfliktem

Česko-americká smlouva o obranné spolupráci bude hlavním bodem dnešní úvodní části červencové schůze Senátu.

Předpokládá se, že ji horní parlamentní komora hladce schválí. Přijetí smlouvy podporuje opoziční hnutí ANO a její obstruující kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Senátoři podobně hladce rozhodnou také o zrušení více než 10.000 nepoužívaných zákonů, nařízení a vyhlášek nebo nových pravidlech pro veřejné dražby.

Na rozdíl od Sněmovny se Senát asi postaví za zvýšení horního limitu poplatků za svoz komunálního odpadu z 1200 na 1700 korun ročně na osobu. Doporučily to výbory hospodářský i pro veřejnou správu. Novelu o místních poplatcích tak budou muset poslanci zřejmě projednat znovu.

Nejistý je v Senátu osud novely drážního zákona, který má mimo jiné umožnit konzervaci málo využívaných železničních tratí. Část senátorů tomu chce zabránit v obavách, že by takový krok mohl prohloubit vyloučenost některých oblastí republiky.

Zhruba čtyřicetistránkový dokument se zabývá mnoha oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území. Zabývá se například právním postavením amerických vojáků, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Předpokládá také osvobození amerických vojáků od daní a cel v ČR.

Obrannou dohodu nebo obdobný dokument má s USA uzavřenu většina zemí NATO. Z východních členů Severoatlantické aliance zbývá jen ČR. Dohoda podle jejích obhájců neznamená ani budování amerických základen v Česku, ani schválení přítomnosti konkrétních jednotek americké armády na českém území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže podepíše zvací dopis pro bratrská okupační vojska a stavbu základen, které z nás udělají jaderný terč. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 13.07.2023 8:17:36

|  11 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…