Senát projednal přes 240 zákonů. K necelé polovině měl výhrady

26.10.2012 18:20

Senát v končícím dvouletém funkčním období, v němž poprvé měla většinu levice, projednal přes 240 zákonů. Sněmovně vrátil jako zamítnutých nebo s vlastními úpravami jen zhruba dvě pětiny z nich. Vyplývá to z vyjádření předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) v rámci tradiční bilanční zprávy na závěr poslední schůze horní komory v předvolebním složení.

Senát projednal přes 240 zákonů. K necelé polovině měl výhrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Senátoři podle něj odmítli 29 zákonů, například vládní reformní zákony nebo zákon o církevních restitucích, a dalších 62 zákonů vrátili poslancům s pozměňovacími návrhy. Na poslední schůzi doporučili upravit další čtyři zákony.

"Je potěšitelné, že bez ohledu na politicky rozdílné složení obou komor parlamentu bylo (dosud) 30 našich návrhů posléze Poslaneckou sněmovnou přijato," uvedl Štěch. Podle něj to svědčí o tom, že Senát zodpovědně plní roli ústavní pojistky a gestora čistoty a kvality přijímaných zákonů.

Věcný, přiměřený a důstojný Senát

Štěch také uvedl, že z 19 senátních návrhů zákonů sněmovna schválila čtyři. Počet senátorských předloh je podle šéfa horní komory dokladem, že "senátoři sledují aktuální problémy společnosti a hledají vhodné řešení". Senát podle Štěcha kromě zákonů posoudil stovku mezinárodních smluv a téměř dvě stovky návrhů evropských předpisů a směrnic. Celkem Senát projednával 625 dokumentů, o stovku více než v předchozím funkčním období, uvedl Štěch.

Připomněl, že důvěra lidí v Senát má stabilní úroveň. I když mu podle průzkumů důvěřuje jen kolem 28 procent lidí, Sněmovna a vláda jsou na tom hůře. Štěch to přičítá mimo jiné tomu, že při projednávání kontroverzních návrhů a v období nestability vládní koalice role Senátu nabývá na významu, což občané silněji vnímají. Roli hraje podle Štěcha i to, že jednání Senátu je "věcné, přiměřené a důstojné, jak náleží postavení zákonodárců".

Štěch věří, že Senát si udrží svou úroveň a serióznost i v následujícím období. První schůze horní komory v povolebním složení se uskuteční 21. listopadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…