Senát se nepřipojil k žádosti o prověrku hospodaření ÚSTR

18.10.2018 21:46

Senát se nepřipojil k žádosti svého výboru pro lidská práva, aby Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v příštím roce prověřil hospodaření Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Proti se postavili hlavně sociální demokraté a lidovci. Důvodem prověrky má být zejména rekonstrukce sídla ústavu, jejíž cena razantně vzrostla, na což dnes upozornil senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Senát se nepřipojil k žádosti o prověrku hospodaření ÚSTR
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Cena rekonstrukce by se podle něj mohla vyšplhat z původně odhadovaných zhruba 130 milionů až na přibližně 350 milionů korun. Předseda rady ÚSTR Eduard Stehlík potvrdil, že kvůli tomu také podal trestní oznámení.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Rekonstrukce budovy, v níž dříve sídlily Prognostický ústav nebo někdejší Ministerstvo informatiky, měla být podle původních plánů ukončena letos v květnu. Počítalo se s rekonstrukcí pláště budovy, jejím zateplením a související likvidací azbestu v jejích stěnách. Nyní je kvůli špatnému technickému stavu opláštění a nevyhovujícím izolačním vlastnostem budovy v plánu celková rekonstrukce, kterou provádí firma Strabag, s dokončením v roce 2021.

Původní cena byla podle Ekonomického deníku mezitím navýšena o 38 milionů korun, rozpočet na příští rok prý počítá s uvolněním 50 milionů korun. Podle Oberfalzera ale nebyl před zahájením rekonstrukce proveden stavební průzkum budovy, dodatky ke smlouvě byly uzavírány bez vědomí architekta a faktury propláceny bez potvrzeného krytí. Podle senátora ČSSD Miroslava Nenutila Oberfalzer předložil subjektivní informace a Senát, byť je jeho posláním ústav kontrolovat, by NKÚ o prověrku žádat neměl.

Oberfalzer upozornil také na nákladnost přerušených a nedokončených projektů zkoumání historie nebo na to, že úřad ve své výroční zprávě o činnosti v loňském roce uvádí při výčtu vydaných publikací i knihy, které teprve budou vydány. Stehlík potvrdil, že 17 z 32 uváděných publikací neexistuje. Senát vzal zprávu ústavu pouze na vědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…