Senát si chce k volebními zákonu říct své. Spor je i uvnitř ODS

26.03.2021 10:44

Kolem novely volebního zákona bude pravděpodobně ještě velmi živo. Jde sice o novelu, která upravuje přepočet hlasů na mandáty poslanců v dolní komoře Parlamentu, ale členové horní komory Parlamentu - senátoři, chtějí k tak zásadnímu zákonu také říci své. „Kategoricky ale odmítáme rozdělování mandátů prvním náhradníkům podle volby strany po volbách,“ zdůraznil senátor Hraba.

Senát si chce k volebními zákonu říct své. Spor je i uvnitř ODS
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Právník, senátor a předseda Stálé komise Senátu pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN) dal v rozhovoru pro server Echo24.cz najevo, že senátoři hodlají promluvit do volebního zákona. Jemu samotnému se prý nelíbí návrh poslance ODS Marka Bendy, který navrhuje, aby se mandáty nerozdělovaly všechny hned napoprvé, ale aby jich pár zůstalo i do tzv. skrutinia a aby o tom, do kterého kraje budou nakonec přiděleny, rozhodly politické strany. Podle senátora je tento návrh v přímém rozporu s představou, že o složení zákonodárného sboru mají rozhodovat voliči.

„Za prvé je špatně, že by o rozdělení mandátu rozhodovala strana, která by určila kraj, kam mandáty půjdou. Nerozhoduje tedy matematický systém, například model největšího zbytku. Ve výsledku by pak došlo k tomu, že by se až po volbách rozhodovalo o tom, kdo se stane či nestane poslancem a kdo bude první náhradník v daném kraji. To se mi nelíbí, protože nejde o přímé volební právo. Není to navíc ani rovný přístup k voleným funkcím podle Listiny základních práv a svobod,“ uvedl doslova.

„Rozpor rozhodně není mezi Piráty a STAN. Například KDU-ČSL má k tomuto návrhu velké výhrady, protože byl přijat hlasy hnutí ANO, SPD a ODS na sněmovním ústavněprávním výboru. Můžeme se bavit nad tím, jak se budou rozpočítávat mandáty do krajů, můžeme se bavit nad tím, zda se do toho budou počítat i strany, které neuspěly ve volbách. Kategoricky ale odmítáme rozdělování mandátů prvním náhradníkům podle volby strany po volbách. Až do dvanácti hodin po prvním skrutiniu. To je prostě pro nás nepřekonatelné,“ dodal Hraba.

Zdůraznil také, že podle české Ústavy má Senát hrát ve volební legislativě zásadní roli, tady ho nelze přehlasovat. A Hraba všechny ujistil, že horní komora opravdu zásadní roli hrát bude. Senátoři nebudou tiše stát stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…