Senát si zvolí své nové vedení

19.11.2014 6:05

Senátoři dnes zvolí nového předsedu a místopředsedy horní komory. Rozhodnou také o uspořádání výborů a komisí. Senát se sejde poprvé v povolebním složení, k prvním bodům schůze tak bude patřit složení slibu senátory, kteří byli zvoleni na podzim.

Senát si zvolí své nové vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

Vedení Senátu by se mělo změnit jen minimálně. Do čela Senátu by se měl vrátit Milan Štěch (ČSSD). Nováčkem mezi místopředsedy bude Ivo Bárek (ČSSD), nahradí místopředsedkyni strany Alenu Gajdůškovou, která neobhájila senátorský mandát. Na místopředsednických postech by měli zůstat Zdeněk Škromach (ČSSD), Přemysl Sobotka (ODS) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Svého mandátu se zatím složením slibu nebude moci ujmout staronový senátor Miroslav Antl (za ČSSD). Bude si muset počkat přinejmenším do pátku, než stížnost Pirátů na volby v jeho rychnovském obvodu dořeší Nejvyšší správní soud.

Ani ve výborech se nečekají velké změny

Senátoři se také rozřadí do výborů, komisí a delegací. Ve vedení výborů a komisí se s ohledem na dohody senátorských klubů, které odrážejí sílu jednotlivých frakcí, moc změn nečeká. V čele výboru pro veřejnou správu by měl Bárka nahradit Miloš Vystrčil (ODS). Místo Tomáše Kladívka (ODS), který mandát ve volbách neobhájil, volební komisi povede Luděk Jeništa (za STAN). Výbor pro záležitosti EU má zůstat klubu KDU-ČSL a nezávislí, jeho novým předsedou má být nově Václav Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…