Senátní ústavní výbor navrhl vyšší růst platů soudců

27.12.2012 13:01

Senátní ústavně právní výbor dnes navrhl upravit způsob výpočtu platů soudců. Mzdy by jim měly růst více, než navrhla vláda a schválila sněmovna minulý týden ve stavu legislativní nouze. Růst by se měl podle výboru týkat na rozdíl od původní předlohy i ústavních soudců.

Senátní ústavní výbor navrhl vyšší růst platů soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Výbor naopak doporučil vypustit z předlohy zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění z náhrad zákonodárců. Tento bod, který by zvýšil jejich platy, se do předlohy dostal v dolní komoře.

Z 2,5násobku na trojnásobek průměrné mzdy

Senát se bude novelou zabývat v pátek. Ještě před schůzí ji projedná hospodářský a sociální výbor. V ústavně právním výboru prosadili změny předlohy sociální demokraté a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ). Pokud je horní komora, v níž má ČSSD většinu, podpoří, budou o předloze opět rozhodovat poslanci. Jaroslav Kubera (ODS) dnes neuspěl s návrhem, aby výbor Senátu doporučil se předlohou nezabývat, a propustil ji tak k podpisu prezidenta.

Vládní předloha zvyšuje koeficient pro výpočet platů soudců z 2,5násobku na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Kabinet reagoval předlohou na verdikt Ústavního soudu, který koeficient 2,5 od příštího roku jako příliš nízký zrušil. Platy soudců jsou tak v ohrožení.

Podle návrhu senátního výboru by ale měl být koeficient pro výpočet tři. Do předlohy by se mělo dostat i ustanovení, podle kterého by se podle ní vypočítávaly platy soudců od ledna. Od nich se odvíjejí i platy státních zástupců, ti jsou na 90 procentech.

Cokoli jiného než koeficient tři je neústavní

„Ústavní soud jasně vzkázal, že pokud budeme uvažovat o nižším koeficientu než tři, opět se zde za rok sejdeme," zdůvodňoval pozměňovací návrh předseda výboru Miroslav Antl (ČSSD). Připomněl, že takový návrh padl už ve sněmovně; ačkoli se pro něj vyslovil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), neuspěl.

Rovněž Jiří Dienstbier (ČSSD) poukazoval na verdikt Ústavního soudu ohledně koeficientu. „Cokoli jiného než koeficient tři je neústavní. Jiný výklad není možný," soudí.

Zrušení odvodů na pojistném, které ve sněmovně prosadil Jan Čechlovský (ODS) a díky němuž by o něco vzrostly i příjmy zákonodárců, označovali někteří senátoři za přídavek. Převažovaly však hlasy, že celé zdanění paušálních náhrad zákonodárců je nesmyslné. „Je to politicky citlivé téma a je využívané a zneužívané," podotkl Kubera. Antl a Wagnerová kritizovali to, že vláda požádala o projednání předlohy ve stavu legislativní nouze. Podle nich nebyl pro vyhlášení tohoto stavu zákonný důvod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…