Senátní volby jdou do finále, hlasování skončí za šest hodin

15.10.2016 8:58

V Česku začal druhý den letošního finále senátních voleb. Volební místnosti se otevřely dnes v 08:00. Na rozhodování o obměně třetiny členů horní komory zbývá šest hodin. Výsledky hlasování by měly být známy před setměním.

Senátní volby jdou do finále, hlasování skončí za šest hodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

Lidé si vyberou 27 senátorů z dvojnásobného počtu kandidátů, jimž dali největší důvěru před týdnem v prvním kole. Svými hlasy určí, jak silnou většinu bude mít nadále v horní komoře vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Díky vzájemným duelům má jistých sedm mandátů. V jednaosmdesátičlenné horní komoře tak bude mít nejméně 42 křesel. Nejsilnějším klubem zůstane ČSSD - bude mít bez ohledu na výsledek voleb 23 členů a až devět by jich mohlo přibýt. Druhou nejsilnější frakcí se stane buď KDU-ČSL, nebo ANO - tyto frakce by mohly mít až 18 členů.

ODS může mít nově jen 11 senátorů, tři mandáty už v prvním kole ztratila. Předstihnout by je mohli i Starostové spolu s TOP 09, v jejichž společném klubu by mohlo být až 12 senátorů. Naději na udržení klubu má Strana práv občanů spolu s komunisty. Potřebuje k tomu dva senátory, stejně jako Strana zelených na obnovení své frakce.

Hlasovat dnes mohou ti z 2,8 milionu voličů, kteří se do volebních místností nedostali v pátek. Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti. Vyberou si hlasovací lístek se jménem svého nynějšího favorita, vloží jej do obálky a pak ji vhodí do volební urny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…