Senátní výbor se distancoval od cesty Ondráčka na Donbas

05.06.2019 17:50

Senátní zahraniční výbor se dnes distancoval od nedávné cesty poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny, které ovládají proruští separatisté. Podobně jako sněmovní zahraniční výbor v půli května zdůraznil, že Ondráčkova mise nebyla oficiální parlamentní návštěvou. Zprávu přinesla ČTK.

Senátní výbor se distancoval od cesty Ondráčka na Donbas
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Senát jako celek ale tuto záležitost asi řešit nebude, ani na program jednání Sněmovny se nedostala.

„Výbor se distancuje od cesty poslance Zdeňka Ondráčka na okupované území Ukrajiny dne 11. května,“ stojí v usnesení. Členové výboru zároveň deklarovali, že se „nejednalo o oficiální návštěvu delegace Parlamentu ČR“.

Ondráčka podle záběrů zveřejněných na Twitteru přijali oficiálně představitelé mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček již dříve ČTK řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval. Na Facebooku se ohradil proti slovům ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), že dělá Česku ostudu. „Já tam do té válečné oblasti na vlastní nebezpečí přivezl hračky, omalovánky a pastelky dětským sirotkům a on tam posílá miliony korun pro fašistické neziskovky, armádní výstroj a zbraně, kterými jsou zabíjeni rodiče těchto dětí,“ napsal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že Ondráčkova cesta nebyla v souladu se zahraniční politikou české vlády. Od cesty se distancovala nejen česká diplomacie, ale i opoziční politici. Prezident Miloš Zeman uvedl, že pokud byla cesta komunistického poslance soukromá, nikomu do ní nic není, byť Ondráčkovi zahráli českou hymnu.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…