Senátor Doubrava řádí: České noviny lžou o Ukrajině. Ano, o mrtvých jen dobře, ale pokud jde o Havla...

11.11.2014 13:34

Zda bude Česká republika kráčet ve stopách Maďarska, jaká byla sexuální orientace Václava Havla, nebo proč se účastnil jako pozorovatel voleb v separatisty ovládaných regionech východní Ukrajiny. Na to vše dnes odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Doubrava.

Senátor Doubrava řádí: České noviny lžou o Ukrajině. Ano, o mrtvých jen dobře, ale pokud jde o Havla...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Jednu ze čtenářek zajímalo, zda je možné, aby ČR kráčela ve stopách Maďarska. Doubrava si to nemyslí, i když z kontextu vyplynulo, že by takové směřování uvítal. „Dokážeme vést spousty řečí jak by, co by, kdyby. V hospodách. Tam všichni máme ta nejlepší řešení. Řešení, která by měl realizovat někdo jiný,“ uvedl senátor, který si proto myslí, že Česko hned tak nebude příkladu Maďarska následovat.

O mrtvých by se mělo psát jen v dobrém. Ale ve svědectvích o Havlovi toho dobrého moc nenajdete

Další otázka směřovala na Václava Havla. Nikoliv však na jeho politický odkaz, ale na jeho údajnou bisexuální orientaci. „A co máte na mysli tou kritikou v údajné oblibě chlapečků? Pokud by byl bisexuál (měl bezpochyby rád i ženy), byl horší než heterosexuál?“ ptal se čtenář. Doubrava jej odkázal na „více než stostránkové svědectví lidí z disentu o tom, co to bylo za člověka“. Senátor uvedl, že i když by se o mrtvých mělo mluvit a psát jen v dobrém, v uvedeném svědectví lidí z disentu „toho dobrého opravdu moc nenajdete“. Doubrava pak uvedl, že v uvedené publikaci prý pisatel nalezl Havla „válet se ve zvratkách a camlat se s Vondrou“, uvedl s tím, že nejde o jeho pomluvu, ale o svědectví, které je ochoten čtenáři poskytnout.

Takové volby, jaké byly na východě Ukrajiny, by se mi líbily i u nás

Další dotaz žádal senátora o zhodnocení průběhu voleb v separatistických regionech východní Ukrajiny. Doubrava se jich totiž zúčastnil z pozice pozorovatele. Uvedl, že se svými kolegy v průběhu voleb nezjistili žádné problémy. Volby prý probíhaly naprosto korektně podle běžných standardů. „Registrace voličů se mi náramně líbila. Bylo to po kontrole dokladů podepsání se do seznamu. Pak teprve dostali hlasovací lístky kandidujících. Přiznám se, že to bych velmi rád viděl i u nás,“ napsal Doubrava.

Domnívá se, že Kyjev situaci na východě Ukrajiny už vyhrotil tak, že bude nutné uspořádání státu řešit. „Myslím, že podaří-li se dohodnout nějaká forma federativního uspořádání, bude to velký zázrak,“ poznamenal. K tomu, že Západ volby v separatistických regionech neuznává, podotkl, že to byl právě Západ, který drobení států nastartoval. „Vzpomeňte na utržení Kosova vojenskou silou. Východní část Ukrajiny se o samostatnost snaží sama,“ uvedl senátor.

Podívejte se na fotky těch skvělých dívek na internetu. A mnohé se vysvětlí

Doubrava odpověděl i na otázku, zda bude hájit prezidenta i tentokrát, když se v Hovorech z Lán dopustil vulgárnosti. Senátor čtenáře možná překvapil, že tentokrát se hlavy státu nezastal. Nemá totiž vulgárnosti rád. „Nebudu ho chválit, i když prý citoval,“ uvedl a upozornil na to, že „po internetu kolují fotografie skvělých dívek tolik opěvovaných a bráněných našimi sdělovacími prostředky“, čímž měl evidentně na mysli mladé ženy z disidentské skupiny Pussy Riot. Pohled na fotografie těchto žen podle Doubravy „mnohé vysvětlí“.

Na místě jsem si ověřil, že česká média o situaci na východě Ukrajiny neposkytují objektivní informace

Senátor také odmítl názor jedné čtenářky, podle které jel sledovat volby na východní Ukrajině jen kvůli svému zviditelnění. „Zviditelnění by bylo tím posledním, kvůli čemu jsem tam jel,“ oponoval s tím, že se jednak chtěl osobně přesvědčit o skutečné situaci v dané oblasti. Protože české sdělovací prostředky o ní neposkytují objektivní informace. „To jsem si na místě ověřil,“ upozornil.

Za druhé jel na východ Ukrajiny, protože dostal pozvání k dozoru nad volbami. „Volbami, které byly dohodnuty na jednání v Minsku a které byly i parlamentem Ukrajiny zákonem potvrzeny,“ uvedl s tím, že může s klidným svědomím dosvědčit, že volby proběhly v souladu s mezinárodními standardy.

Celé znění otázek a odpovědí najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…