Senátor Dryml nám napsal něco nepěkného o Sobotkovi, jeho příteli a propojení s Nagyovou

04.04.2014 11:14

Ministerstvo financí vydalo prohlášení, že odmítá opět dotovat soukromou firmu OKD – nyní formou dotace těžby černého uhlí. Ministerstvo v návaznosti na to dále uvedlo, že prý stát v době ministra financí Bohuslava Sobotky za ČSSD prodělal na privatizaci svého podílu OKD desítky miliard. K věci se vyjádřil i senátor a bývalý člen ČSSD Vladimír Dryml, který naznačil možné napojení Sobotky skrze jeho přítele Radka Pokorného na Janu Nagyovou.

Senátor Dryml nám napsal něco nepěkného o Sobotkovi, jeho příteli a propojení s Nagyovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

MF Dnes navíc informovala, že se Evropská komise podivovala nad nízkou privatizační cenou OKD a tehdy mohla vláda ještě privatizaci zastavit. Přesto Sobotkovo ministerstvo zaslalo Evropské komisi stanovisko vypracované advokátní kanceláří Pokorný, Wagner & spol., která pracovala pro kupce OKD, a toto stanovisko hájilo již uzavřenou smlouvu.

Pokud ještě policie odkryje možnou návaznost Sobotkova přítele na paní Nagyovou...

MF Dnes uvedla, že ještě v roce 2006 prý existovala šance na zmaření nevýhodné privatizace OKD, ve které podle současného názoru policistů stát tratil mnoho miliard korun. Odpověď Evropské komisi připravil Sobotkův přítel, advokát Radek Pokorný, jenž současně pracoval i pro Zdeňka Bakalu, který finálně OKD získal. Odpověď Evropské komisi z ministerstva byla na hlavičkovém papíru Bohuslava Sobotky, i když se hájí tím, že dokument podepsal tehdejší náměstek Eduard Janota.

Vše k záležitostem kolem OKD ZDE

„Není asi žádná náhoda, že bývalý premiér a současně patrně za odměnu bývalý eurokomisař Špidla je nyní šéfem poradců pana Sobotky. Právník Radek Pokorný, kamarád Sobotky, pracoval patrně v kauze OKD proti zájmům českého státu. Fakta zveřejněná v médiích mluví pro mě jasnou a výmluvnou řečí. Všichni tři, tedy Sobotka, Špidla a Pokorný, by měli přestat zasahovat do české politiky a především do dění v ČSSD. Žijeme však v českém politickém a právním Absurdistánu. Pokud ještě policie nebo novináři odkryjí možnou návaznost pana právníka na paní Nagyovou, bude v naší zemi opravdu, ale opravdu velmi veselo! Jsem také velmi zvědav na postoj pana prezidenta Zemana k této nemilé, ale očekávané aféře,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ministerstvo financí: Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal

I v souvislosti s privatizací OKD Ministerstvo financí nesouhlasí s jakoukoli další finanční podporou soukromé společnosti OKD a nesouhlasí rovněž s návrhy ministra průmyslu Jana Mládka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky, kteří připouštějí, že by stát mohl dotovat těžbu v Dole Paskov až do roku 2016.

„Není bez zajímavosti, že stát už jednou soukromou společnost, která OKD vlastní, podpořil. A to cenou, za kterou jí v roce 2004 odprodal 46 procent akcií, které v OKD vlastnil. Předseda vlády Bohuslav Sobotka byl v té době šéfem Ministerstva financí, které prodej navrhlo a realizovalo. Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun. Původní kupní cenu získal kupující na výplatě dividend zpět hned v prvních dvou letech. Vše další je čistý zisk. Posudek, na jehož základě stát prodával, byl natolik vadný, že s jeho autory je dnes vedeno trestní stíhání. Ještě v letech 2010 a 2011 firma vykázala zisk 6,3, respektive 6,1 miliardy korun. Kolik vydělali jednotliví společníci firem, se přesně neví, analytici odhadují, že jen pan Bakala vydělal na koupi OKD 38 miliard. Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal,“ vysvětlilo Ministerstvo financí svůj postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…