Senátor Fischer burcoval z ČT: Zbraně, zbraně, zbraně na Ukrajinu! Ještě máme něco ve skladech

19.04.2022 20:59

Ruská armáda pokračuje v ofenzivě na východě Ukrajiny. Jak dlouho mohou Ukrajinci ještě Rusům vzdorovat? Co pro ně může ještě Západ udělat? „Zbraně, zbraně, zbraně, Česko musí přesvědčit i váhající státy,“ uvedl senátor Pavel Fischer v pořadu Interview ČT24 s tím, že jsme Ukrajině rozhodně ještě nedali vše, co můžeme. Připomněl, že právě tam se dnes rozhoduje o naší bezpečnosti. „Je skandál, že Rusku suneme peníze za ropu a plyn,“ rozčiloval se.

Senátor Fischer burcoval z ČT: Zbraně, zbraně, zbraně na Ukrajinu! Ještě máme něco ve skladech
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer

Rusko zahájilo na Ukrajině druhou fázi války, prezident Zelenskyj prohlásil, že se Ukrajina chystá bránit a bojovat každý den. Podle Fischera bude záležet na Západu, jak dlouho se jí ještě bude dařit bránit se. „Ukrajina předvádí neuvěřitelný politický a vojenský výkon. Je to válečné umění, jak dlouho to ale vydrží? To záleží také na nás,“ uvedl senátor.

Jak více by podle něj mohl nyní Západ ještě pomoci? „Zbraně, zbraně, zbraně! Těch, které dodala Česká republika, je hodně, patříme na špici států, které poskytly vojenský materiál. Ale nestačí to, musíme pracovat dál, abychom přesvědčili i některé váhající státy, aby udělaly ten rozhodující krok,“ míní.

Česká ministryně obrany dnes oznámila, že české firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku.

Rozhodně to podle senátora ale není zdaleka vše, co může Česko poskytnout. „My máme ještě co poskytnout. Před chvílí jsem o tom s ministryní mluvil. Naše armáda má ročně 60 miliard v rozpočtu. Dary jsme rozdali zatím jen v řádech jednotek.

Tedy to znamená, že v našich skladech je stále ještě co nabídnout. Jsou tu i bojové prostředky, které Ukrajina žádá a které bychom mohli poskytnout,“ pokračoval Fischer.

„Vázne to jen na tom, abychom se dohodli, co poskytneme Ukrajině už teď a co později. Naše pomoc Ukrajině ale musí pokračovat, protože tam se rozhoduje dnes o naší bezpečnosti,“ zdůraznil.

Moderátorka Světlana Witowská se zajímala, proč není Rusko už nyní totálně izolované obchodně i diplomaticky od světa. „Mě to revoltuje, skandalizuje, jsem pobouřen. Jde to pomalu, děláme věci napůl,“ zlobil se, že proti Rusku nebyly vyčerpány ty nejtvrdší sankce. „Pořád suneme Rusku čerstvé peníze za ropu a za plyn a ono tím financuje válečnou operaci, vždyť to je skandál. Je potřeba to zastavit!“ odpověděl politik.

„Je tu velká obava, že by mohla přijít recese, ale mnohem víc to bude bolet Rusko než Evropskou unii. Musíme poměřovat míru oběti na naší a na ruské straně,“ dodal senátor Fischer, že pokud by se tyto sankce uvalily rychle, Rusko by už nemělo z čeho válku financovat. Stále je zde podle něj šance, že by na tento krok evropské státy přistoupily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…