Senátor Ivo Valenta o špatném Babišovi, dobrém Zemanovi, Okamurově podrazu a řečech o nové partaji

17.02.2015 8:28

Senátor a úspěšný podnikatel Ivo Valenta nepovažuje za problematické, když jako člen zákonodárného sboru bude rozhodovat o svém vlastním byznysu. Připomíná, že ministr financí Andrej Babiš také rozhoduje o biopalivech, pro jeho firmu klíčových. O předsedovi hnutí ANO, jakož i o dalších politicích, ale pověděl zajímavého mnohem více.

Senátor Ivo Valenta o špatném Babišovi, dobrém Zemanovi, Okamurově podrazu a řečech o nové partaji
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

„Pan Babiš rozhodil hnutí po celé republice. To já nechci. Kandidoval jsem jiným způsobem – volili mě lidé kvůli tomu, že region znám,“ řekl senátor serveru Česká pozice. Právě z tohoto důvodu by prý uvažoval o tom, že by navázal spolupráci s ostatními moravskými senátory. Odmítá ale vznik nové strany, o kterém už se prý doslechl. „Překvapuje mě tato otázka, kterou nedostávám poprvé. Někdo vypustil příběh, který žije vlastním životem. Někomu možná připadá zvláštní, že nechci být v žádném klubu a obklopuji se spíše odborníky,“ říká.

Odstrašujícím příkladem je pro něj v tomto směru Tomio Okamura. „Pan Okamura dal na Zlínsku lidem velkou naději svým zvolením. Pak je ale odkopnul a přešel do sněmovny. Takový příklad si brát nehodlám,“ říká o předsedovi Úsvitu.

Valenta však odmítá, že by jeho „vazba“ na slovácký region znamenala, že by přes zákulisní nitky ovládal celý region, jak je mu také podsouváno. Jeho vazby na lokální politiky a policisty jsou prý jen „chiméry“. „Spíše se s lidmi potkávám ve vinných sklepech a na místních slavnostech. Souhlasím, že jsem asi vnímaný jako vlivná osoba, ale fakticky tomu tak není. Nikdy jsem od města nepotřeboval žádné zakázky. Není důvod za mnou chodit a ptát se mě, zda někdo může kandidovat,“ uvedl.

Odmítl proto též spekulace, že by pro něj Libor Lukáš, bývalý zlínský hejtman z ODS, chystal novou politickou stranu. „Pana Lukáše beru jako odborníka v dopravě, který zná komunální politiku. Má spoustu kontaktů, konzultujeme spoustu věcí,“ řekl k tomu.

Nechystá se prý výrazněji angažovat ani ve Straně soukromníků, za kterou přitom formálně svou senátní kandidaturu vedl. „Nepatří mi a nejsem jejím členem. Strana žije vlastním životem a je na ní, jakého úkolu se zhostí. Slušelo by jí, kdyby byla více vidět a více reprezentovala živnostníky,“ řekl k partaji, ke které má prý i nostalgický vztah, protože ji kdysi zakládal jeho otec.

Valenta rovněž popřel, že by se znal s pražskými kontroverzními podnikateli jako Ivo Rittig nebo Roman Janoušek. „Prahu jsem nepotřeboval. Ani oni mě nekontaktovali. Dělám jiný byznys. Nebyl důvod se nad něčím potkávat,“ ujišťuje.

Když jako senátor sleduje současnou vládu, je mu prý smutno. „Na můj vkus vypouští strašně moc regulací a omezení. To je věc, která se mně ani řadě malých firem a živnostníkům nelíbí. Přitom tito menší tvoří páteř ekonomiky,“ připomíná. Vláda si ale podle něj myslí, že každý živnostník je podvodník, který chce jen krást na daních.

Ministr Babiš, jak Valenta pro Českou pozici připomíná, šel do voleb se slibem nezvyšování daní. „On je sice nezvyšuje na úrovni základní daně, ale zvyšuje například nepřímé daně – některé regulatorní věci a opatření, které podnikání ženou do nových povinností,“ říká senátor. Omezování svobody prý vidíme například i v zakazování kouření, které nepovede k ničemu jinému, než že lidé budou kouřit na dvorku před hospodami.

Naopak oceňuje, že prezident Zeman vozí při svých cestách po světě podnikatele. „Prezidentův zdravotní stav je špatný, přesto se zvedne a jede. To je super,“ chválí. Pokud jde o kauzy prezidentových spolupracovníků, třeba Vratislava Mynáře, je podle Valenty jen Zemanovou záležitostí, jak si v týmu udělá pořádek. „Já ve firmě takové věci rovněž řeším – když lidem věřím, stojím za nimi a podržím je. Je to jeho tým a není třeba na něho vyvíjet zvenčí tlak,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …