Senátor Láska má obavy: Co když nástupce Koudelky bude vynášet informace do Ruska?

03.08.2021 22:05

Za dvanáct dní skončí mandát šéfovi Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi. Zda setrvá ve funkci, či nikoliv, jasno není. „Spojenci se mohou obávat, že Koudelku nahradí někdo, kdo bude vynášet informace do Ruska,“ poznamenal pro Český rozhlas senátor Václav Láska.

Senátor Láska má obavy: Co když nástupce Koudelky bude vynášet informace do Ruska?
Foto: Repro Facebook Milion chvilek pro demokracii
Popisek: Václav Láska (SEN 21) na Staroměstském náměstí

Senátor Václav Láska (SEN 21) se v Českém rozhlasu nechal slyšet, že správným řešením by bylo to, aby minimálně půl roku před koncem mandátu šéfa BIS bylo zřejmé, kdo bude nadále ředitelem této tajné tajné služby.

Láska následně zkritizoval i premiéra Andreje Babiše (ANO), který se po včerejší schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nechal slyšet, že požádá o svolání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny k BIS. Strany se mají vyjádřit, zda má pokračovat ředitel Koudelka, nebo má ředitele vybrat příští vláda. Premiér Babiš také doporučil prezidentu Miloši Zemanovi, jenž jej přivítal na zámku v Lánech, aby se setkal s ředitelem BIS Koudelkou a vyslechl jeho stanoviska. Prezident Koudelku a BIS dlouhodobě kritizuje. Šéf BIS Koudelka podle premiéra Babiše také příliš vystupuje v médiích a profiluje se jako politik. Doporučil mu, aby vystupoval diskrétněji.

Láska v té souvislosti podotkl, že Babiš je vůči prezidentovi, který Koudelku opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti, v submisivní pozici. Nemá odvahu Hradu vyhovět ani nevyhovět, tvrdí Láska. 

Rozpaky týkající se budoucnosti BIS mohou podle Lásky vzbuzovat nedůvěru zahraničních bezpečnostních složek. „Některé země se mohou obávat, že se to u nás zvrtne tak, že místo pana ředitele Koudelky přijde nějaký rezident z Hradu, který v nejhorším případě bude vynášet informace do Ruska,“ poznamenal Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…