Senátor Michálek, oznamovatel korupce, vrací úder TV Nova: Bylo to jinak. Vezměte rozum do hrsti

31.03.2014 11:10

Senátor Libor Michálek se ospravedlňuje za údajné zneužití veřejných prostředků. Reaguje tak na reportáž televize Nova, která se zabývala otázkou, zda nezneužil veřejné finance na své studium. Jeho kroky jsou prý v pořádku, zato postup Státního fondu životního prostředí stojí za zmínku.

Senátor Michálek, oznamovatel korupce, vrací úder TV Nova: Bylo to jinak. Vezměte rozum do hrsti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

Podle televize Nova si Michálek nechal proplatit 380 tisíc korun za studium na soukromé vysoké škole. Senátor se ohrazuje proti tvrzení, že mohlo jít o nehospodárné vynaložení veřejných prostředků. Senátor proto dodává: „Pokud ano, tak nikoliv mým pochybením."

Michálek se odvolává na tzv. kvalifikační dohodu, § 234 zákoníku práce, podle které zaměstnavatelé mohou zaměstnanci uhradit náklady na studium. Televize podle senátora ovšem uvedla několik nepravdivých informací. Manažerské studium na řízení veřejného sektoru totiž prý neprobíhalo na soukromé škole, ale na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Michálek dále upozorňuje na to, že studium platila Česká národní banka (ČNB) za stejných podmínek jako jiným zaměstnancům. Podle něj TV Nova neuvedla, kdo za ČNB a Státní fond životního prostředí (SFŽP) v dané věci jednal. „Za ČNB podepisoval souhlas ředitel sekce lidských zdrojů a za SFŽP podepsal smlouvu tehdejší ekonomický náměstek. Nikoliv Michálek, jak by divák ze slov `nechal si proplatit`, mohl vyrozumět,“ napsal „whistleblower", který v minulosti poukázal na machinace při privatizaci státních podílů.

Podle něj ale neznamená, že vynaložené prostředky byly ze strany SFŽP hospodárně využity. „Záleží-li tedy TV Nova na tom, aby se spořily veřejné prostředky, měla by se ptát, proč SFŽP nevyužíval zhruba 6 měsíců po mém odvolání z funkce v roce 2010 mou kvalifikaci,“ píše finanční analytik a podotýká, že kvůli nedostatkům ve finančním řízení přišel SFŽP o částku skoro desetkrát vyšší.

Senátor je proto zvědavý, zda se nyní bude televize zajímat, proč tehdejší pověřená ředitelka SFŽP jeho kvalifikaci nevyužila a zda po ní bude někdo požadovat náhradu nákladů, prokáže-li se, že je SFŽP nevyužil hospodárně.

„Doufám, že až zase někdo přijde do TV Nova se `zásadním odhalením`, budou se reportéři více zamýšlet nad tím, kde může být opravdový problém se zneužitím veřejných prostředků a kde nikoliv,“ píše a dodává: „Doufejme, že v případě další `senzace` vezme aspoň někdo v TV Nova rozum do hrsti."

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …