Senátor profesor Žaloudík krotí vášně kolem korony: Pozitivní ještě neznamená nemocný. Těm číslům nevěřím

23.07.2020 15:52

Místopředseda senátního výboru pro zdravotnictví a onkolog Jan Žaloudík (za ČSSD) míní, že situace kolem koronaviru se neustále zbytečně dramatizuje. „Musíme to co nejvíce zlehčovat, protože se to tak nepřiměřeně zdramatizovalo, že už se sebepoškozujeme,“ prohlásil Žaloudík s tím, že je „rouškofob“ a počítání covidových pacientů je špatně nastaveno. „Počítáme tam i nemocné i jen pozitivní,“ říká.

Senátor profesor Žaloudík krotí vášně kolem korony: Pozitivní ještě neznamená nemocný. Těm číslům nevěřím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., senátor

Žaloudík se v rozhovoru pro DVTV snažil uklidňovat posluchače s tím, že se nic výjimečného neděje, přestože v současnosti v České republice rapidně přibývá počet nakažených koronavirem. „Ministr Vojtěch dělá podle mě, co může a v tom širém covidovém světě není mezi ministry žádnou výjimkou. Navíc na to není sám, má kolem sebe dva známé epidemiology a dalších 70 neznámých,“ narážel Žaloudík zejména na Rostislava Maďara a Romana Prymulu.

Podle Žaloudíka stojí za velkými problémy v Moravskoslezském kraji zejména komunikační selhání. „Ale to se v dalších vlnách určitě doladí,“ věří senátor.

„Já jsem studoval gymnázium ve Frýdku-Místku, takže ten region i náturu zdejších lidí znám a dovedu si živě představit, jak to ty hochy a dámy vytočilo,“ prohlásil o náhlém zpřísnění opatření v regionu z minulého týdne, kdy se z hodiny na hodinu musely zrušit veškeré společenské akce. „Takové věci není potřeba řešit z hodiny na hodinu, to není žádné krvácení,“ má jasno Žaloudík.

Žaloudík si myslí, že celý svět v počítání covidových případů nepostupuje správně. „Já bych to rozděloval na pozitivní a na skutečně nemocné. Lidé mohou být na leccos pozitivní, ale nemusí být nemocní. Medicína vždycky řešila jen lidi nemocné a snažila se u nich něco řešit,“ nechápe Žaloudík, proč se toto řeší jen u koronaviru a ne u jiných virů.

„Jsme v období nové regulatorní medicíny zdravé populace,“ posteskl si. Pozitivní by podle něj nemuseli být tak přísně kontrolováni, ale na druhou stranu by se dle svých slov Žaloudík choval jako ministr stejně. „Asi bych to dělal stejně, protože jinak bych politicky neuspěl a lidi by mě ušlapali,“ prohlásil Žaloudík.

Obecně mu ale vadí zvláštní zacházení, které koronavirus provází. „My jsme ještě v únoru měli řádově mnohem větší čísla ostatních respiračních onemocnění na sto tisíc obyvatel a maximálně se vydávala doporučení, aby se nenavštěvovaly nemocnice,“ srovnává Žaloudík.

Situace podle něj není zdaleka tak vážná, jak se neustále všude po světě uvádí. „Já nevěřím hlavně těm číslům, protože jde o to, jak to počítáme. Jestli to byl zdravý člověk, co umřel na covid, nemocný s covidem, nemocný po covidu a podobně. Když někdo umře na rakovinu a měl přitom covid, tak ho máme ve statistice smrt na covid,“ štve Žaloudíka.

„Musíme to co nejvíce zlehčovat, protože se to tak nepřiměřeně zdramatizovalo, že už se sebepoškozujeme. Když někdo přijde s respiračními problémy a má negativní test na covid, tak je nezajímavý a už ho dále neřešíme. Neděláme mu testy na další viry, aby se ten pacient vyléčil,“ říká Žaloudík, že je potřeba soustředit se zpět na ostatní nemoci.

Projekt chytré karantény podle Žaloudíka nefunguje a navíc ani mnozí odborníci s ním nesouhlasí. „Já jsem byl na senátním semináři ohledně té chytré karantény a toho sledování lidí a byli tam mnozí odborníci z řad armády, statistiků, hlavní hygienička, senátoři. No a vlastně nikdo tu chytrou karanténu nehájil, nikomu se moc nelíbila a pak si večer zapnu televizi a slyším, jak ta chytrá karanténa skvěle funguje,“ podivuje se Žaloudík.

„Navíc jsem rouškofob,“ pokračoval Žaloudík, podle kterého jsou roušky semeništěm mikrobů, mají špatný psychosociální dopad a obecně jsou dalším zbytečným opatřením. „Navíc kdo je zarouškován, nezlobí,“ prohlásil Žaloudík s tím, že za poslední dobu nebylo moc akcí na Letné ani jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…