Senátor se porouchal. Otázka a potom dlouho nic. A není to poprvé

30.08.2023 22:55

Otázky ohledně zdravotního stavu lídra republikánů v americkém Senátu Mitche McConnella vzbuzuje incident během jeho odpovídání dotazů pro novináře. 81letý politik se náhle odmlčel a „zamrzl“. Vůdce republikánské menšiny v Senátu, který v tomto roce prodělal otřes mozku, takto přestal odpovídat na více než půl minuty.

Senátor se porouchal. Otázka a potom dlouho nic. A není to poprvé
Foto: Repro YouTube KSDK News
Popisek: Ztuhnutí republikánského lídra v americkém senátu Mitche McConnella

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29569 lidí
Lídr republikánů v horní komoře Kongresu USA vzbuzuje pozornost ohledně svého zdraví od 8. března, kdy na večeři ve Washingtonu zakopl a byl hospitalizován kvůli otřesu mozku. Utrpěl také drobnou zlomeninu žebra a později byl převezen do rehabilitačního zařízení. Do Senátu se vrátil v dubnu, avšak některé momenty z jeho veřejných vystoupení vzbuzují otázky, zdali je již zcela zotaven.
 
Americká stanice NBC News připomenula, že republikánskému senátorovi z Kentucky se podobný incident stal již v červenci během tiskové konference v Kapitolu. Jednaosmdesátiletý McConnell se tehdy odmlčel, načež ho odvedli ze záběru, krátce poté se však vrátil, ubezpečil novináře, že je již v pořádku a pokračoval. 
 
Aktuální „ztuhnutí“ se vůdci senátní republikánské menšiny přihodilo při setkání s novináři v Covingtonu v Kentucky. Na více než 30 sekund nebyl McConnell schopen odpovědět na dotaz ohledně své další kandidatury.
 
Senátor zprvu na dotaz ke své opětovné kandidatuře reagoval s omluvou, že ji potřebuje znovu zopakovat, jelikož ji přeslechl, následně se pousmál, avšak dále již nedokázal pokračovat. „To je…“ započal svou odpověď, načež ztuhl a pak se jen upřeně díval před sebe. Když tato situace přetrvávala několik sekund, přiběhla k McConnellovi jeho asistentka a tázala se: „Slyšel jste tu otázku ohledně své kandidatury v roce 2026, pane senátore? „Ano,“ ujistil ji McConnell, že dotaz nepřeslechl, nijak více ale nereagoval. 
 
„Omlouvám se, budeme potřebovat minutku,“ mrkla asistentka na novináře a po chvíli požádala o jiný dotaz, týkající se generálního prokurátora státu Kentucky Daniela Camerona, na nějž již McConnel sice s pohnutým hlasem, ale jinak bez větších obtíží reagoval. 
 
Další dotaz, týkající se bývalého prezidenta Donalda Trumpa, si nechal opět zopakovat, avšak následně se novináři odpovědi stejně nedočkali, jelikož McConnell odmítá se k Trumpovi blíže vyjadřovat, a proto toto téma nechtěl otevřít ani nyní. 
 
McConnellova mluvčí jeho „zamrznutí“ následně vysvětlila tím, že republikánský lídr na chvíli cítil závratě, a proto se v daný moment odmlčel. Nyní se již prý cítí dobře.
 
Agentura Reuters doplnila, že otázka na znovuzvolení, položená 81letému McConnellovi, nebyla zcela od věci, jelikož vysokého věk má mnoho vrcholných představitelů Washingtonu – i prezident Joe Biden se uchází o znovuzvolení ve věku 80 let.
 
Oba zmínění politici jsou navíc ještě „mladíky“ oproti některým dalším americkým politikům. Již od roku 1992 je v americkém Senátu také 90letá demokratická senátorka Dianne Feinsteinová, kterou také provázejí zdravotní problémy – několik měsíců se nemohla zapojovat do politiky, neboť měla komplikovaný pásový opar spojený s encefalitidou. Jejím vrstevníkem, narozeným shodně v roce 1933, je také republikánský senátor z Iowy Chuck Gressley.
 
Biden, jenž je jen o trochu mladší než McConnell, se netají tím, že – až jsou političtí soupeři – pojí oba politiky přátelství. Na dotaz NBC News ohledně McConnellova zdravotního stavu tak prezident USA sdělil, že o McConnellově „zamrznutí“ během tiskové konference se právě dozvěděl a že se s republikánským senátorem pokusí spojit později odpoledne. „Mitch je přítel, jak víte – není to vtip. ... Vím, že tomu lidé nevěří, máme politické neshody, ale je to dobrý přítel,“ podotkl Biden.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…