Senátorce Wagnerové vadí, že se Sváček stal náměstkem šéfa vrchního soudu Bureše

29.09.2014 8:25

Pondělní Lidové noviny píší o sporném výběrovém řízení. Pozici náměstka pro trestní úsek na pražském vrchním soudu v něm získal Jan Sváček, dvakrát odmítnutý kandidát na ústavního soudce. Kriticky se k tomu staví senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. „Je zjevné, že nároky na obsazování důležitých míst v obecné justici jsou buď nižší, nebo jiné než pro obsazování míst ústavních soudců,“ uvedla.

Senátorce Wagnerové vadí, že se Sváček stal náměstkem šéfa vrchního soudu Bureše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

Jan Sváček dvakrát neprošel Senátem a nestal se tudíž ústavním soudcem. Členové horní komory Parlamentu jej odmítli, přestože jej osobně podpořil prezident Miloš Zeman a ještě před ním ho neúspěšně Senátu navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus.

Co senátorům vadilo? Kromě členství v KSČ podle LN vadily konexe se zákulisním hráčem Tomášem Hrdličkou. Ale jsou tu údajně i další důvody, které deník popisuje. Bývalý předseda pražského městského soudu Sváček jmenoval insolvenčním správcem developerské společnosti ECM Ivo Halu. Ten je prý považován za pravou ruku Petra Sisáka, jenž byl pravomocně odsouzen za vytunelování První slezské banky. Oba jmenovaní podle LN pracují v advokátní kanceláři HS legal.

Složení komise významně ovlivnil Bureš

Komise, která vybírala náměstka pro trestní úsek na pražský vrchní soud, však sporného kandidáta shledala vhodným. Na složení výběrové komise měl velký vliv předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš. Podle instrukcí Ministerstva spravedlnosti prý jmenoval 4 její členy, jako pátý mezi rozhodujícími lidmi byl náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který podle některých informací s výběrem nebyl spokojen.

LN uvádějí, že jimi oslovení soudci se domnívají, že povědomí o tom, že do vedení soudu míří právě Sváček, mělo vliv i na účast ve výběrovém řízení. Sváček měl pouze jednoho protikandidáta. Jaroslav Bureš prý považuje rozhodnutí komise za jednoznačné, které údajně nemůže zvrátit ani ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Instrukce ministryně spravedlnosti nemůže přebít zákon. A ten říká, že ministr jmenuje na návrh předsedy Vrchního soudu v Praze místopředsedu. Nemám žádné pochybnosti. Vítězství bylo jednoznačné,“ uvedl Bureš.

Justice by si měla zamést před svým prahem

K výběru Jana Sváčka se kriticky vyjádřila bývalá ústavní soudkyně a současná senátorka Eliška Wagnerová. „Je zjevné, že nároky na obsazování důležitých míst v obecné justici jsou buď nižší, nebo jiné než pro obsazování míst ústavních soudců. Odpovědnost má v prvé řadě Ministerstvo spravedlnosti,“ citují Wagnerovou LN. „Tady si musí zamést před svým prahem především sama justice. Někdo by se měl zamyslet, proč jsou jiné nároky na obsazování Ústavního soudu a obecných soudů, a jestli je to tak správně,“ říká k výběru senátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…