Senátoři apelují na vládu. Chtějí, ať pomůže s přesídlením tří stovek krajanů, kteří žijí v Srbsku

21.04.2017 21:45

Vláda by podle senátorů měla pomoci řešit neutěšenou hospodářskou a sociální situaci českých krajanů v Srbsku. Tři stovky z nich mají zájem o přesídlení do Česka, uvedl předseda senátní komise pro krajany Tomáš Grulich (ODS). Zprávu přinesla ČTK.

Senátoři apelují na vládu. Chtějí, ať pomůže s přesídlením tří stovek krajanů, kteří žijí v Srbsku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a Srbská vlajka

Podle něj by to mohlo pomoci řešit nedostatek pracovních sil snáze než zaměstnávání cizinců, neboť nebude nutné řešit jazykové a kulturní bariéry.

„Podle našich zjištění je zájem o přesídlení do ČR v české komunitě projevován zvláště mladými lidmi se středoškolským vzděláním, ale nechybějí ani zájemci s vysokoškolským vzděláním,“ uvedl Grulich.

Poukázal na to, že řada krajanů ze Srbska už do ČR přišla z ekonomických důvodů v minulých letech. Krajané mají na rozdíl cizinců vztah k České republice a jejich zájem o trvalé usídlení ve vlasti jejich předků je silný. Přesídlení v souladu s usnesením vlády ohledně cizinců s prokázaným českým původem by tak bylo oboustranně výhodné.

V Srbsku podle odhadů ministerstva zahraničí žije zhruba 2500 Čechů, zejména v oblasti jižního Banátu, kam jejich předkové přišli hlavně na přelomu 19. a 20. století. Usídlili se například v městečku Bela Crkva, založili novou obec Češko Selo. Svou národní identitu Češi vyjadřují hlavně spolkovým životem, dbají na zachovávání tradic a kultury.

S žádostí o pomoc se na Senát obrátila předsedkyně sdružení Česi Južnog Banata Vlastenka Krišanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…