Senátoři jsou pro přímou volbu prezidenta. Nečas podpořil P. Sobotku

05.11.2011 11:06

Senátoři podporují přímou volbu prezidenta. Vyplývá to z průzkumu MF DNES. Ze 72 senátorů se k přímé volbě vyjádřilo kladně 55. Tento počet dává dohromady ústavní většinu. Premiér Petr Nečas už má svého favorita.

Senátoři jsou pro přímou volbu prezidenta. Nečas podpořil P. Sobotku

„Ano, bez podmínek. Je to náš programový bod," tvrdí Zdeněk Škromach z ČSSD. Socialisté na společném obědě šéfů poslaneckých klubů slíbili, že podpoří přímou volbu. „Dostali jsme od nich příslib, že i ČSSD je ochotna podpořit přímou volbu bez jakýchkoli vydíracích podmínek," uvedl šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Proti přímé volbě prezidenta stále vystupuje 15 senátorů. Mezi zaryté odpůrce patří například Tomáš Jirsa. „Vládní návrh bych podpořil pouze v případě, že by bylo garantováno, že prezidentem bude zvolen Karel Gott," dodal neoblomně.

SLEDUJEME téma přímá volba

Nečas chce za prezidenta Sobotku

Premiér Petr Nečas má už dokonce svého favorita. Jako ideálního prezidenta by si představoval místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. „Přemysl Sobotka dorostl do rozměru legitimního prezidentského kandidáta," uvedl Nečas v rozhovoru s MF Dnes.

S Přemyslem Sobotkou bude nejspíš soupeřit Jan Fischer. Má i podporu komunistů, pokud nepřijdou s vlastním zástupcem. Dalšími potencionálním prezidenty jsou Karel Schwarzenberg, Vladimír Špidla, Miloš Zeman nebo Jan Švejnar.

Zákon o přímé volbě prezidenta schválila Sněmovna v prvním čtení v září. Jsou zde minimální změny pravomocí prezidenta. O ty se právě vede spor mezi ODS a ČSSD. Sociální demokracie chce jeho pravomoci omezit a ODS s tím nesouhlasí.

Čtěte více:

Strany nechtějí prezidenta Klausova kalibru. Přímá volba nebude

Zemanův muž: Všichni chtěli přímou volbu, najednou je ticho

Šulc (SPOZ): Evergreen přímé volby prezidenta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…