Senátoři opět sesazují Zemana. Je prý „dezorientován“ a nezpůsobilý výkonu funkce

02.06.2021 18:56

Senátní bezpečnostní výbor konstatoval, že není ve schopnostech Miloše Zemana vykonávat úřad prezidenta republiky. Horní komora tak bude příští týden hlasovat o návrhu zbavit jej funkce hlavy státu, informuje Aktuálně.cz.

Senátoři opět sesazují Zemana. Je prý „dezorientován“ a nezpůsobilý výkonu funkce
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie.

Případný verdikt Senátu o nezpůsobilosti Zemana zastávat prezidentský úřad by musela podle ústavy potvrdit Poslanecká sněmovna.

Předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý) především ve svých výrocích z kauzy Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu. 

Původní zdroj ZDE.

„Nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod,“ uvedl předseda senátního bezpečnostního výboru. Vyjádření prezidenta v případu Vrbětic je podle něj vyvrcholením Zemanových výroků, které ohrožují bezpečnost ČR.

Ústava uvádí, že „nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát“, pravomoci hlavy státu přecházejí na předsedu vlády, Sněmovnu a Senát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…