Senátoři z koalice se postavili důchodové novele. To bude trapas trapasů, zuří

07.03.2023 17:26 | Ze sítí

Senátní ústavně-právní výbor odmítl spornou nižší valorizaci penzí. Důvodem je mimo jiné zrychlené prosazení ve Sněmovně. Sociální výbor Senátu pak valorizaci penzí nepodpořil. Pro její schválení byl stejný počet členů jako pro její zamítnutí. Píše to server Novinky.cz.

Senátoři z koalice se postavili důchodové novele. To bude trapas trapasů, zuří
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vládní politici i přes dnešní výsledky jednání výborů věří, že ve středu plénum horní komory schválí návrh sporné valorizace důchodů. Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan bude se senátory v klubu STAN odpoledne o podpoře návrhu ještě jednat. Novinářům řekl, že nechce a nebude "někoho válcovat", přednese ale argumenty pro nižší valorizaci, než udává zákon. Také vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš věří v přijetí návrhu. Novinářům před jednáním Sněmovny řekl, že se senátory komunikují koaliční strany i příslušní ministři. Při jednání výborů se proti novele postavili také někteří senátoři z klubů vládních stran.

Rakušan uvedl, že zaregistroval některé odmítavé názory v klubu STAN a plánuje s danými senátory dnes odpoledne v jednání klubu hovořit. Diskuse se podle něj vede ve všech vládních klubech. "Nepředpokládejte, že budu někoho válcovat... přijdu s argumenty a budu se s každým senátorem bavit," uvedl.

Ústavně-právní výbor Senátu dnes doporučil nejtěsnější většinou čtyř ze sedmi hlasů novelu zamítnout zejména kvůli způsobu jejího prosazení ve Sněmovně. Zamítnutí prosadil v ústavně-právním výboru jeho místopředseda Michael Canov (SLK), podpořily ho Hana Kordová Marvanová a Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 a Daniela Kovářová (nezávislá). Ostatní se zdrželi.

„Pokud tento zákon projde, tak to bude trapas trapasů. Otřese se právní stát,“ řekl následně doslova Canov. Senátorka Hana Kordová Marvanová pak uvedla, že kdyby Ústavní soud na základě ohlášeného podnětu poslanců opozičního hnutí ANO novelu v případě jejího přijetí zrušil, „byla by to velká ostuda Senátu“.

V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů jako pro její zamítnutí. Pokud by vládní důchodovou novelu neschválil ani Senát jako celek při středeční schůzi, vážně by to ohrozilo její včasné přijetí do 22. března.

Bartoš odkázal na komunikaci na úrovni politických stran a klubů. "Samozřejmě probíhá jak skrze strany, tak skrze zodpovědné ministry," řekl. Věří, že senátoři nakonec podpoří návrh v podobě, v jaké ho odeslala Sněmovna.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Místopředseda poslanců TOP 09 Michal Kučera řekl, že plénum Senátu může a pravděpodobně i bude hlasovat jinak než výbory. "Věřím, že ten sněmovní návrh podpoří a hlavně nás ušetří dalšího týdenního nocování v Poslanecké sněmovně," uvedl.

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod by se zvýšil od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun podle míry inflace. Koalice novelu prosadila minulý týden navzdory rozsáhlým obstrukcím opozice, která chce předpis napadnout u Ústavního soudu, pokud začne platit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…