Senátorka Baudyšová: ANO je pro mě výzvou, že je možné v naší zemi věci pozitivně měnit

29.10.2014 12:48

S nově zvolenou senátorkou, zakladatelkou a ředitelkou Nadace Naše dítě a Linky bezpečí Zuzanou Baudyšovou (BPP) jsme hovořili nejen o výsledku senátních voleb, ale především o tom, co pro ni osobně tento závazek znamená a čeho by chtěla dosáhnout. Prozradila nám také, že na stole má již spoustu podnětů od občanů a brzy plánuje otevřít i svou senátorskou kancelář. Naši redakci zajímalo ale také to, proč se rozhodla kandidovat za hnutí ANO a z jakého důvodu nechce prozatím do hnutí vstoupit. A nejen to.

Senátorka Baudyšová: ANO je pro mě výzvou, že je možné v naší zemi věci pozitivně měnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Paní senátorko, ve druhém kole senátních voleb jste porazila dosavadního senátora Tomáše Kladívka (ODS). Co myslíte, že mělo největší vliv na výsledek? Nemyslíte si, že vám do velké míry pomohla značka ANO, za kterou jste kandidovala? Přeci jen před 6 lety, když jste kandidovala za Evropské demokraty, jste neuspěla.

Domnívám se, že největší vliv na můj výborný výsledek senátních voleb měla kandidatura za hnutí Ano, které dává lidem určitou víru na změnu. K výsledku pozitivně přispěla i moje čitelná 21letá činnost ve prospěch ochrany dětí a jejich práv, včetně vybudování Nadace Naše dítě a celostátní Linky bezpečí. Roli sehrála i pokleslá důvěra voličů v ODS.  

Proč jste se nyní rozhodla kandidovat za hnutí ANO? Čím vás oslovilo? A zvažujete do hnutí vstoupit?

Hnutí ANO je pro mě výzvou, že je možné v naší zemi věci pozitivně měnit. Osobnost předsedy Babiše je pro mě příslibem odhalování korupce, vymahatelnosti práva a zvýšení transparentnosti na všech frontách. Jsem ráda, že mě hnutí ANO oslovilo a věřím, že jeho důvěru nezklamu. Zatím nezvažuji z časových důvodů do hnutí vstoupit.

Po posledních volbách počet žen v politice vzrostl. Vnímáte to jako pozitivní signál?

Určitě ano, vzdělané a chytré ženy do politiky určitě patří. Mají trochu jiný rozměr pohledu na projednávanou problematiku než muži, na druhé straně jsou často akčnější a praktičtější.

Funkce politika má dnes spíše negativní nádech. Proč jste se vlastně rozhodla kandidovat a je podle vás možné toto renomé vylepšit? Co pro to budete chtít udělat vy osobně?

Přeji si, aby mladí a vzdělaní lidé neodcházeli z důvodu nedocenění jejich kvalifikace a měli víru v dobrou budoucnost naší země, kde najdou své místo a založí rodinu. Jsem ráda, že v rámci komunálních voleb bylo možno již evidovat zájem části mladých lidí být na kandidátce. Příkladem je Pirátská strana. Bohužel při kontaktní kampani jsem zaznamenala velmi nízký zájem mladých lidí volit.

Jestliže pomineme počáteční formality, jaké budou vaše první kroky v Senátu?

Po prvních formálních krocích je třeba dát dohromady tým spolupracujících kolegů, včetně mého asistenta, a zařadit se do senátního výboru. Ráda bych pomohla tématům ochrany dětí, ale i seniorů, handicapovaných občanů a zvířat. Za nejnaléhavější považuji například plánované významné omezení činnosti a dokonce uzavírání některých Klokánků k 31. 12. na základě rozhodnutí MPSV. Již nyní mám několik dalších zajímavých témat, která souvisí s bezpečím dětí a varovným nedostatkem lékařů na jednotkách intenzivní a resuscitační pediatrické péče při krajských a fakultních nemocnicích.

Čeho byste chtěla za 6 let v Senátu dosáhnout?

Moc si přeji, aby lidé byli v naší zemi spokojení, každý, kdo chce pracovat, práci našel a děti vyrůstaly ve spokojené rodině s milujícími rodiči. Moc si přeji, aby rodiče neopouštěli své děti a děti neopouštěly své rodiče, až budou potřebovat jejich pomoc… K tomuto cíli však vede poměrně dlouhá cesta.

S čím konkrétně chcete pomoci Praze 9?

Jsem otevřená podnětům veřejnosti. Na Praze 9 budu mít svoji kancelář, která bude mít návštěvní hodiny, a těším se na setkávání s občany. Témata, s kterými jsem vstupovala do volební kampaně, jsou ochrana dětí, prorodinná politika, právo na důstojné stáří, kvalita školství, systém českého zdravotnictví, slušnost a dobré mravy i v politice. První podněty od občanů již přichází, např. nebezpečí špatně upevněných fotbalových branek v souvislosti se smrtelnými úrazy dětí.

Když jste objížděla v rámci kampaně občany, jak byste hodnotila atmosféru, která ve společnosti panuje? Co občany nejvíce pálí a co se pokusíte udělat pro nápravu?

V průběhu kampaně jsem pozorovala pesimistické a bezvýchodné vidění situace v naší zemi velké části občanů. Lidé přestávají věřit, že se bude dařit lépe. Na druhé straně mnozí z nich nechtějí nic měnit na pasivním přístupu, včetně účasti u svobodných voleb.

Po 21 letech skončíte ve funkci ředitelky Nadace Naše dítě. S jakými pocity odcházíte?

Z nadace v současné době určitě neodcházím. Personální řešení nadace je záležitost ředitelky nadace, tedy moje, ve spolupráci se správní a dozorčí radou. Nechceme určitě nic uspěchat. Na Nadaci Naše dítě se ročně obrací stovky lidí s žádostí o radu a pomoc, a to nejenom finanční. Témata a jejich řešení, někdy i věci neřešitelné, jsou pro mne důležitou inspirací, jak vypadá současná rodina s dětmi a jaká jsou možná řešení pomoci k větší stabilitě a vnitřní radosti rodiny.

Aktuálně míří do Senátu novela zákona, která má povolit registrovaným partnerům adoptovat děti svého protějšku. Podpoříte návrh? A co si myslíte o osvojování dětí z ústavů homosexuálními páry?

Pokud mají homosexuální partneři z předchozích vztahů děti, mají právo se se svými dětmi setkávat a jejich biologické děti mají právo na svého rodiče. Osvojení dětí z ústavu bych povolovala pouze ve výjimečných případech, kde by osvojení bylo jednoznačně v  zájmu dítěte.

Na prvním místě budu vždy mít vzorec rodiny maminka, tatínek, děti, babičky, dědečkové… Dobrá a pevná rodina je stále tou nejlepší ochranou dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …