Senioři nezvládají platit nájemné. Sestěhovat, radí sociologové

02.05.2012 16:54

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský upozornil na to, že deregulace nájemného mnohdy dostává důchodce do finanční tísně. Ti pak nezvládají platit nájem.

Senioři nezvládají platit nájemné. Sestěhovat, radí sociologové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senior se vrací z nákupu

Podle informací serveru Lidovky.cz se na ombudsmana obrátilo několik seniorů s průměrnou penzí, jimž po zaplacení stále se zvyšujícího regulovaného nájemného zůstalo na ostatní potřeby méně než 2000 korun na měsíc.

Problém se týká především penzistů obývajících dvou a vícepokojové byty. Situaci neřeší ani příspěvek na bydlení, upozornil Varvařovský v souhrnné zprávě za rok 2011.

Jediným řešením je nalezení spolubydlícího, to ale není důstojné, kroutí hlavou ombudsman

Menší než dvoutisícový obnos podle ombudsmana těmto lidem zůstával i po započítání příspěvku na bydlení. Starší lidé přitom podle něj mohou jen obtížně svoji situaci sami řešit.

I kdyby se ze svého velkého bytu, který si za regulované nájemné pronajímají od města, odstěhovali, za menší byt by na tržním nájemném zaplatili stejně nebo i víc.

„Určité řešení představuje nalezení spolubydlícího nebo odstěhování se na ubytovnu či podnájem. To však vzhledem k vysokému věku a zdravotnímu stavu dotčených seniorů nelze považovat za uspokojivé," upozornil pro Lidovky.cz Varvařovský.

Nové a levnější formy bydlení pro seniory s určitou formou společného bydlení starších lidí počítají

Bytovými potížemi seniorů se v Brně mají zabývat i sociologové. Brněnská radnice se nedávno připojila k evropskému projektu zaměřenému na zkoumání seniorského bydlení ve velkých městech.

Odborníci mají u starší generace zjišťovat, jak bydlí, jaké jsou s tím spojené náklady, co tito lidé od bydlení vyžadují a co by naopak dokázali oželet. Experti pak navrhnou nové a levnější formy seniorského bydlení. Projekt zmiňuje jako možnou variantu společné bydlení důchodců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …