Separatisté z východu Ukrajiny Porošenkovu nabídku odmítli

08.06.2014 7:20

Vůdcové proruských povstalců na východě Ukrajiny prý jednomyslně odmítli včerejší nabídku nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby složili zbraně výměnou za příslib amnestie. Oznámily to ruské tiskové agentury. Rebelové prý nevěří „hlavě cizího státu" a amnestie je údajně jen chytrá past. Porošenko v inauguračním projevu slíbil beztrestnost těm povstalcům, na jejichž rukou nelpí krev ukrajinských vojáků a civilistů, odmítl však jednat s „vrahy a gangstery".

Separatisté z východu Ukrajiny Porošenkovu nabídku odmítli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ať žije svobodná Ukrajina

„Porošenko se již předvedl jako lhář, nelze mu věřit. Není o čem se s ním bavit," řekl agentuře RIA Novosti Vjačeslav Ponomarjov, samozvaný starosta Slavjanska, který už týdny ovládají ozbrojení rebelové navzdory obležení vládních sil. „Je to naše země, máme naši pravoslavnou víru, máme svůj styl života, jakým žili už naši dědové. Lid se musí cítit svobodný. Město funguje, všechno zvládáme a naše město nikomu nevydáme," řekl.

Podobně šéf nikým neuznané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov nevěří Porošenkovým slovům o amnestii. „Nehleděl bych na to jako na amnestii. Je to jen další tah. Nevěřím tomu a ani jediný člověk v naší republice tomu nevěří," řekl agentuře RSN. Donbas, průmyslové srdce Ukrajiny na jihovýchodě země, podle Bolotova žádnou pomoc Kyjeva nepotřebuje; případná jednání podmínil stažením ukrajinských vojsk z Luhanské a Doněcké oblasti. „S námi se (Porošenko) jednat nechystá, protože bude pokračovat v boji," řekl serveru LifeNews.

S Kyjevem můžeme jednat jen o stažení okupačních vojsk

Ruský premiér nikým neuznané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj označil Porošenka za hlavu cizího státu, a tak jeho prohlášení o unitárním státu či ukrajinštině jako jediném státním jazyku už Donbas nikterak nezajímají. „S Kyjevem lze jednat jen po ukončení palby a stažení okupačních vojsk," prohlásil Borodaj podle serveru Newsru.com.

„Samozřejmě nikoliv, o tom nemůže být řeči," řekl České televizi o Porošenkově nabídce jeden z vůdců doněckých rebelů Denis Pušilin. „Rozhovory (s Kyjevem) se mohou vést jen o klidném rozchodu, pouze o tom," zdůraznil.

Porošenko nabídl koridor pro odchod ozbrojenců

Nový ukrajinský prezident včera vyzval proruské povstalce ke složení zbraní a nabídl jim amnestii. „Neprahnu po válce, neprahnu po pomstě. Přeji si nastolit mír. Začnu tím, že navrhnu mírový plán," prohlásil v inauguračním projevu Porošenko. „Prosím, složte zbraně a já zaručím imunitu všem, kdo nemají na svých rukou krev," řekl. Současně dal najevo ochotu vytvořit volné koridory pro odchod ruských ozbrojenců z východu země do Ruska. Prohlásil však také, že „jednat s vrahy a gangstery nebudeme".

Ruská média zaznamenala, že se Porošenko v inauguračním projevu obrátil k obyvatelům východu země v ruštině.

Porošenko zvítězil 25. května v předčasných prezidentských volbách, když získal 54,7 procenta hlasů. Stal se tak pátou hlavou ukrajinského státu od nabytí nezávislosti země po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …