Server: Ani proslulý advokát Sokol nepomohl poslanci odsouzenému za korupci

24.03.2015 10:41

Ani pomoc „advokáta prominentů“ Tomáše Sokola nebyla nic platná bývalému poslanci Romanu Pekárkovi. Ten nyní sedí ve vězení, kde si odpykává pětiletý trest za korupci. Poslední šancí, jak se trestu vyhnout, byla ústavní stížnost, kterou sepsal právě Sokol. Ústavní soud ji ale smetl ze stolu. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Server: Ani proslulý advokát Sokol nepomohl poslanci odsouzenému za korupci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

Sokol totiž podle ústavních soudců pouze zopakoval argumenty, které již použil u nižších soudů. „Je zřejmé, že ústavní stížností stěžovatel pokračuje v polemice s obecnými soudy uplatněním námitek, jež jim adresoval již dříve, a od Ústavního soudu nepřípustně očekává, že jejich závěry podrobí dalšímu instančnímu přezkumu,“ napsal v usnesení předseda senátu Jan Musil. „Takové postavení Ústavnímu soudu nepřísluší,“ vysvětlil ústavní soudce.

Odsouzený exposlanec ve své stížnosti upozorňoval na „extrémní rozpor“ mezi zjištěním soudů a důkazy. Prý byl uznán vinným na základě zvukové nahrávky, kterou ale „nepořídily orgány činné v trestním řízení“.

Jenže Ústavní soud uvedl, že zvukový záznam sloužil pro doplnění kontextu, který byl dán dalšími důkazy. „Výhrady stěžovatele k posouzení průběhu stíhaného jednání nejsou ničím jiným než pokračující polemikou s obecnými soudy, které se s uplatněnými námitkami již adekvátně vypořádaly,“ zopakoval několikrát soud ve zdůvodnění zveřejněném na webových stránkách soudu.

Poslanec neuvedl, v čem bylo rozhodnutí odvolacího soudu protiústavní

Ústavní soud rovněž konstatoval, že exposlanec neuvedl, v čem konkrétně je podle něj usnesení Nejvyššího soudu protiústavní. Dalším podstatným argumentem je skutečnost, že stížnost nepřinesla nic nového. „Stojí za zaznamenání, že posuzovaná ústavní stížnost je převážně identická s obsahem dříve podaného dovolání,“ konstatoval Ústavní soud.

Podle Sedláčkové může být důvodem třeba to, že advokát stěžovatele nemá se sepisováním stížností k Ústavnímu soudu zkušenosti. „Sepsat ústavní stížnost není úplně jednoduché. Někteří advokáti nemají s tímto zastupováním zkušenost. Argumentace je zde naprosto jiná než třeba v běžných řízeních,“ vysvětlila mluvčí Ústavního soudu.

Zajímavé na celé věci je fakt, že odsouzeného Pekárka hájil Tomáš Sokol, jeden z nejdražších advokátů v Česku.

Celý text je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…