Server: Babiš Zemanovi opravdu slíbil konec Koudelky

19.08.2021 7:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) dospěl po rozpravě s prezidentem Milošem Zemanem k rozhodnutí, že plukovník Michal Koudelka už nebude pokračovat v čele BIS. Ale Babiš nakonec svůj názor změnil a pověřil Michala Koudelku dočasným vedením BIS. Zeman se kvůli tomu na Babiše opravdu hodně zlobí a při příštím setkání prý bude chtít slyšet vysvětlení.

Server: Babiš Zemanovi opravdu slíbil konec Koudelky
Foto: Screen ČT
Popisek: Andrej Babiš a Miloš Zeman hovoří k vojákům

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz naznačil, že podle původní dohody s premiérem Andrejem Babišem (ANO) už neměl plukovník Michal Koudelka pokračovat v pozici ředitele BIS.

Premiér Andrej Babiš se však nakonec rozhodl jinak. Nejmenoval Michala Koudelku na celých 5 let, ale dočasně ho pověřil vedením BIS, dokud o jeho jmenování nebo výměně nerozhodne příští vláda.

„Mám vůči panu Koudelkovi zásadní výhrady a některé z nich jsem dosud veřejně neuváděl, ale po tomto rozhodnutí vlády je v nejbližších dnech budu publikovat. Nechť i na základě nových argumentů příští vláda, kterou někdy budu jmenovat, o osudu pana Koudelky rozhodne. Protože mám ParlamentníListy.cz rád, naznačím, že Bezpečnostní informační služba by se neměla zabývat některými odposlechy, protože to jí nepřísluší,“ uvedl Zeman.    

Zeman se chce Babiše zeptat, proč se tak rozhodl, protože prezident byl kvůli dočasnému pověření Koudelky naštvaný.

„Ano, byl, protože i když to lze chápat jako jakýsi kompromis, tak původní verze byla, že pan Koudelka opravdu odejde, a toto se stalo takříkajíc na poslední chvíli po návštěvě pana Koudelky na předsednictvu vlády. Spíše bych řekl, že premiér si nejprve sám uvědomil, že pan Koudelka není dobré řešení. Pokud potom změnil svůj názor, a to během půl hodiny, tak až ho příště uvidím, samozřejmě se ho na to zeptám."  

O tom, že je Zeman na Babiše pořádně naštvaný, napsal pár slov i server Neovlivní.cz.

„Babiš si prezidenta významně rozladil tím, že nakonec neukončil éru Koudelky v BIS a rozhodnutí o prodloužení jeho mandátu nechal na dobu po volbách. Původně přitom premiér podle prezidentových spolupracovníků Miloši Zemanovi osobně slíbil, že Koudelka v čele tajné služby, která je s hlavou státu v otevřené válce, končí,“ napsal server.

Babiš si je prý vědom toho, že se prezident zlobí, což před podzimními volbami do Sněmovny není pro Babiše právě komfortní situace, ale na druhé straně nechce vést války s tajnými službami o Michala Koudelku. Ten má respekt jak na domácí, tak na mezinárodní scéně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…