Server: Dienstbiera už kladenská ČSSD nechce za svého senátora, Lidový dům tlačí

27.01.2014 8:34

Jiří Dienstbier má problém. On sám by rád obhajoval křeslo v Senátu za volební obvod Kladno. Jenže okresy Kladno a Praha-západ jej už ve svém volebním obvodě nechtějí a hodlají nominovat vlastního kandidáta, náměstka kladenského primátora a náměstka středočeského hejtmana Zdeňka Syblíka. O sporu mezi pražskou centrálou ČSSD a Kladnem píše server Česká justice, který provozuje Petr Dimun, někdejší blízký spolupracovník Jiřího Paroubka.

Server: Dienstbiera už kladenská ČSSD nechce za svého senátora, Lidový dům tlačí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Jiří Dienstbier bude v Sobotkově kabinetu velmi pravděpodobně zastávat post ministra pro lidská práva. Nyní ale velice tvrdě narazil v domovské ČSSD, když ho Kladno nechce opět vyslat do Senátu. Dotčené okresy, Kladno a Praha-západ, jej už totiž ve svém volebním obvodě nechtějí a hodlají do Senátu nominovat vlastního kandidáta, náměstka kladenského primátora a náměstka středočeského hejtmana Zdeňka Syblíka.

Lidový dům by podle serveru Česká justice Dienstbiera na kladenské kandidátce viděl raději než jimi navrhovaného Syblíka. V pátek prý o situaci jednalo stranické grémium s doporučením, aby se Dienstbier pokusil mandát obhájit. „Je to hodně vyhrocené. Nikdo nechce ustoupit, hrozí dokonce, že kvůli tomu budou okresy schvalování kandidáta bojkotovat,“ řekl České justici zdroj z Lidového domu.

Jak spor dopadne, není zatím jasné. Rozhodnout by mělo zhruba za dva týdny předsednictvo strany. Kladno a Praha-západ se už sice domluvily na jméně Zdeňka Syblíka, ale v Kladně se teď prý bojí, že Praha vyšle ke schválení jen Dienstbiera, čímž bude jejich volbu zcela ignorovat. „Pravda je, že z toho nemáme pocit úplně demokratického postupu,“ řekl Zdeněk Syblík. Dienstbier by podle něj měl kandidovat v Praze, protože v Kladně nepůsobí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…