Server: V Praze stojí od února pomník okupantům z roku 1968

17.03.2014 11:27

V Praze na Olšanských hřbitovech stojí od února pomník sovětským okupantům z roku 1968, uvádí server echo24.cz. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdí, že byl odhalen s podporou českého Ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu, instituce se ale od podpory distancují. Stavbu památníku financovalo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet.

Server: V Praze stojí od února pomník okupantům z roku 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 44. výročí uctění památky padlých při vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa

Žulový pomník byl slavnostně odhalen 15. února letošního roku poblíž pravoslavné kaple. Na desce je nápis v azbuce „Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům".

Pod pojmem internacionalista se v Rusku rozumí voják, který poskytoval internacionální bratrskou pomoc v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu, vysvětlil místopředseda Rady pro národnostní menšiny při české vládě Igor Zolotarev. Ten podle serveru žádá odstranění pomníku. Podle něj je památník v Praze výsměchem a znamená i zneuctění hrobů ruských porevolučních emigrantů a obětí bolševického teroru, které jsou v blízkosti pomníku. Hřbitovní správa Olšany však žádost Zolotareva o odstranění či přemístění zamítla.

Na fotografiích z odhalení pomníku jsou podle Zolotareva vojáci v uniformách české armády, senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši) či někdejší poradce Miloše Zemana Zdeněk Zbytek.

Ministerstvo: Osoby v uniformách nejsou vojáci

České Ministerstvo obrany se distancuje od podpory stavby památníku. „Osoby ve vojenských uniformách, které jsou na snímcích z odhalení pomníku, jsou příslušníci občanských sdružení, bývalí vojáci z povolání, kterým bylo při odchodu do zálohy povoleno nosit vojenský stejnokroj. Resort obrany na tuto akci nikoho nevyslal," vysvětlil serveru Jiří Celetka z tiskového odboru ministerstva.

Od akce afghánských veteránů dává ruce pryč i Senát. „Jde o soukromou aktivitu senátora Doubravy, který jako každý senátor může podpořit jakoukoliv akci," uvedla Eva Davidová z tiskového odboru Senátu. Pomník prý nepodpořil ani magistrát, jeho mluvčí Jakub Stadler nicméně na něm nevidí nic kontroverzního.

Podle oficiálních ruských zdrojů zahynulo v roce 1968 při invazi do Československa 98 sovětských vojáků. Většinou šlo o oběti nehod, 12 vojáků ale mělo být podle moskevských pramenů „zavražděno příslušníky kontrarevoluce". Tuzemští historici ovšem možnost podobných krvavých incidentů vůči Sovětům odmítají, uvádí Echo24.cz.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …