Server předkládá otázku k úvaze. Není analytik Robejšek zbabělec?

20.09.2015 19:12

Analytik, politolog, ekonom Petr Robejšek je nejen v souvislosti s uprchlickou krizí českými médii citován stále častěji. Opakovaně upozorňuje na to, že Evropanům hrozí zánik, protože se stále více odklánějí od svých hodnot, vzhlížejí pouze ke konzumnímu způsobu života, ale ten se vyčerpává. Bohumil Kartous ovšem připomíná, že i Robejšek kdysi uprchl ze své vlasti, a to mu rozhodně nešlo o život. Dal by se tedy analytik označit za zbabělce?

Server předkládá otázku k úvaze. Není analytik Robejšek zbabělec?
Foto: Archiv PR
Popisek: Petr Robejšek

Petr Robejšek, českými médii hojně citovaný politolog, je emigrant. V době komunistické totality odešel do Německa, kde byl přijat jako politický azylant. V určitém životním období byl ve stejném postavení jako desetitisíce lidí, kteří prchají před válkou a terorem ze Sýrie, Eritreji, Afghánistánu, Iráku. Robejšek však nikdy nebyl v ohrožení života, neutíkal před válkou nebo jinou hrozbou přímého ohrožení života. Do značné míry byl ekonomickým uprchlíkem, byť politické důvody jeho emigrace nelze popřít. Je těžko pochopitelné, že člověk s touto zkušeností je ochoten podporovat davovou demagogii. „Jde o přesvědčení popírající vlastní životní zkušenost, nebo prachobyčejnou zbabělost?" ptá se Bohumil Kartous v komentáři uveřejněném na serveru Britské listy.

Celý text najdete zde

Za velký problém považuje autor především Robejškovo opakované volání po „vůli lidu“. Analytik totiž opakovaně prohlašuje, že evropské politické elity namnoze žijí odtržené od svých voličů a měly by jim více naslouchat. Jenže lid by dnes často v rozporu s konceptem lidských práv snad nejraději odmítal uprchlíky, a tomu by se měl člověk, jenž má možnost ovlivnit veřejné mínění, postavit a varovat před takovým postojem. Co kdyby Robejšek žil v hitlerovském Německu, také by zlehčoval lidská práva, ptal se dál Kartous.

K dovršení „všeho zlého“, jak to vidí alespoň sám autor, Robejška často cituje i server ParlamentníListy.cz a Kartous by se za takovouto propagaci své osoby styděl. Bohužel platí, že Robejšek není jediným intelektuálem, který se u tématu migrace nedrží morálních maxim. Dalším takovým ohebným intelektuálem je prý geolog Václav Cílek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…