Server se vyptával politiků na odpovědnost za MUS. Nepochodil u nikoho

10.12.2013 17:36

Švýcarský soud uznal, že sice České republice vznikla machinacemi s Mosteckou uhelnou společností (MUS) škoda, ovšem aby dostala odškodnění, musí se ho domáhat sama v občanskoprávním řízení. Až nyní se může český stát do jednání zapojit.

Server se vyptával politiků na odpovědnost za MUS. Nepochodil u nikoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž k Mostecké uhelné

Po stopách kauzy MUS, která nyní spíše utichla, se vydal server ČeskáPozice.cz. „Myslím si, že je především důležité zjistit, zda vliv na to, že Česká republika v rámci tohoto trestního řízení nedostane ani korunu, neměl ping pong, který probíhal mezi státním zastupitelstvím a Ministerstvem financí a jenž byl neúměrně dlouhý i na české byrokratické poměry. A zcela evidentně Česká republika v ten okamžik ztratila tempo,“ uvedl pro něj předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V důsledku nečinnost exministra financí Miroslava Kalouska a tehdejšího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly totiž byla zmařena možnost přihlásit se do trestního řízení jako poškozená strana. Nynější civilní žaloba bude stát peníze navíc.

Podle ČSSD nese vinu hlavně exministr Kalousek. „Je to docela skandální situace, protože si pamatuji vyjádření pana ministra Kalouska, když ujišťoval, že nebude problém,“ říká například Lubomír Zaorálek.

Kalousek však nesouhlasí. „Pan Zaorálek té věci nerozumí a nadevše stále žije v zajetí nepravdy. Domnívá se, že bychom se k penězům dostali rychleji a levněji, kdybychom se řízení účastnili. To ale není pravda.  Z rozhodnutí je zřejmé, že pro náhradu škody bylo naprosto jedno, zda jsme byli, či nebyli připojeni. Na civilní řízení bychom byli odkázáni stejně jako Czech Coal a v civilním řízení máme slušnou šanci,“ uvedl s tím, že jde o tuzemskou hysterii, které chybí racionální uvažování.

Současný ministr financí Jan Fischer zatím nechce situaci hodnotit. "To, že soud o restituci ČR nerozhodl, rozhodně neznamená, že jde o nezdar. V této souvislosti připomínáme, že v trestních věcech je odkázání poškozeného na civilní cestu spíše pravidlem než výjimkou, a pro nás je velmi důležité a pozitivní, že švýcarský soud jednoznačně uzavřel, že Česká republika byla poškozena a že jí vznikla škoda ve výši přesahující dvě miliardy korun, která byla způsobena podvodným jednáním konkrétních fyzických osob,“ řekl serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…