Šest trpaslíků se zbláznilo. Komentátor Korecký žasne nad tím, co předvádí sněmovní pravice

13.04.2018 6:55

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký hodnotí povolební vyjednávání a příliš nerozumí postupu pravicových stran. Kdyby se v 90. letech takhle choval Václav Klaus, voliči by prý od jeho ODS brzy utekli k jiné straně. Ke prý na čase hledal co nejméně bolestivá ale realistická řešení.

Šest trpaslíků se zbláznilo. Komentátor Korecký žasne nad tím, co předvádí sněmovní pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Voliči pravicových stran hlasovali pro ODS či TOP 09 proto, aby se nezvyšovaly daně a zeštíhlil stát. Nevolili je proto, aby z opozice moralizovaly. Toho si byl kdysi vědom i Václav Klaus. Když v roce 1998 vyhrál volby Miloš Zeman, který tehdy hrozil, že stranické knížky ČSSD obalí v kůži ODSáků, Václav Klaus udržel ODS ve hře, když uzavřel se Zemanem opoziční smlouvu. Kdyby to byl kdysi neudělal a jen moralizoval, voliči by od něj pravděpodobně odešli k jiným stranám.

Z tohoto pohledu Korecký nechápe chování dnešních pravicových stran. Ty tak dlouho odmítaly vládnout s Babišem, že se premiér v demisi nakonec obrátil na komunisty a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Vládnutí s levicovými a s pravicovými extremisty není něco, co by Babiše lákalo, ale už dal najevo, že to udělá, nebude-li zbytí.  

„Ale Babiš už nějakou pevnější vládu postavit musí, protože jeho pověst úspěšného lídra a manažera se po půl roce hledání valem hroutí a preference ANO stagnují nebo klesají. A on tu vládu postaví. A když tu nebude žádná jiná alternativa, postaví ji s KSČM a SPD. Ostatně splnilo by mu to sen, že bude vládnout jednobarevně, i když na vodítku dvou extrémních proudů," napsal komentátor.

Toho jsou si všichni vědomi a hnutí ANO spolu s ČSSD tahají za záchrannou brzdu a pravděpodobně mezi těmito stranami odstartují nová jednání. Své o tom vědí i strany z bývalého tzv. Demokratického bloku. I ony přišly s určitým řešením, jenže s řešením poněkud zvláštním, protože jde o řešení, v němž malé stranu vládnou síly toleranci obra na dnešní politické scéně. „Jenom by to řešení nesmělo být tak naivní a klást součet šesti trpaslíků, který nestačí ani na stojedničku, nad mandát vítěze voleb," podotkl Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…