Sexuologové se bouří: Změna pohlaví bez operace, jen na základě posudku? Tak to ne!

31.01.2019 22:10

Sexuologická společnost komplikuje plánované schválení novely zákona, která by umožnila, aby se v Česku stal ze ženy muž a z muže žena i bez operativního zákroku. Společnost totiž nesouhlasí s tím, aby si v Česku mohli lidé měnit pohlaví bez příslušného chirurgického zákroku. Informovala proto vládu, že oficiálně odmítá přistoupit na jednu ze základních podmínek novely, tedy zpracovávání požadovaných posudků, informoval server Info.cz.

Sexuologové se bouří: Změna pohlaví bez operace, jen na základě posudku? Tak to ne!
Foto: pixabay.com
Popisek: registrované partnerství, ilustrační foto

Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu již před rokem, začít platit původně měla od konce ledna 2019. Tak rychle to ale nebude. Členové sexuologické společnosti se prý nepropůjčí k vydávání posudků, kterými je v novele taková změna podmíněna, jelikož by se tím podle svých slov zpronevěřili profesní cti.

„Novela předpokládá, že budeme vydávat posudky k požadované změně pohlaví prakticky na počkání, což prostě skutečný sexuolog neudělá,“ řekl předseda Sexuologické společnosti Jaroslav Zvěřina, který dodává, že tento proces je složitý. „S některými takovými lidmi pracujeme a komunikujeme velmi dlouho, třeba dva roky,“ přiblížil.

Dnes se může žena změnit v muže a naopak pouze tehdy, pokud podstoupí operativní změnu pohlavních orgánů, nově by však operace nebyla nutná. Člověk by si mohl změnit úředně pohlaví na matrice na základě svého přání a sexuologického posudku, potvrzujícího „diagnózu poruchy pohlavní identity“. Podle Zvěřiny ale takový postup odporuje zdravému rozumu i biologickým zákonům.

Upozorňuje, že uzákonění možnosti změny pohlaví bez operace přináší i řadu komplikací a nedořešených otázek. Novela také prý paradoxně počítá i s tím, že pohlaví si můžete tímto způsobem měnit opakovaně, třeba i několikrát za život. „To může být mimo jiné zneužitelné i v kriminální sféře,“ varuje Zvěřina.

  • Původní zdroj ZDE

Sexuology je možné ale obejít. Pokud budou odmítat vydávat posudky, mohou čeští zákonodárci přijmout zákon, který jako v některých jiných státech umožní změnu pohlaví pouhým prohlášením, tedy bez sexuologického posudku. Funguje to po určité byrokratické proceduře například v Belgii, Irsku, Norsku, Dánsku nebo na Maltě.

Jestli se nakonec bude vláda snažit vynechat ze hry sexuology, jisté není. Ministerstvo spravedlnosti nechtělo ani na opakovaný dotaz tuto možnost komentovat. „V současné době stále probíhá vypořádání připomínek uplatněných v rámci meziresortního připomínkového řízení. Podle výsledku tohoto vypořádání zváží Ministerstvo spravedlnosti další postup,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…