Seznam? Pokud tam jsou Slonková a Kubík, tak bych tomu nevěřil, mávl rukou prezident Zeman

28.03.2019 22:37

Nový týden přinesl další díl pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Jeho moderátor Jaromír Soukup si již tradičně připravil řadu aktuálních témat, na která ho zajímal názor prezidenta Miloše Zemana. Společně probrali prezidentovu blížící se cestu do Rakouska a Číny, slovenské a ukrajinské prezidentské volby, kauzu mýtného tendru, ale také Václava Klause mladšího a řadu dalších.

Seznam? Pokud tam jsou Slonková a Kubík, tak bych tomu nevěřil, mávl rukou prezident Zeman
Foto: Printscreen Blesk.cz
Popisek: Prezident Zeman při rozhovoru pro web Blesku

Anketa

Zeman by nejraději zrušil Senát Parlamentu ČR. Má v tom pravdu?

95%
5%
hlasovalo: 16434 lidí

Úvodem se moderátor Soukup rozpovídal o premiérovi Andreji Babišovi a jeho velké aktivitě v zahraniční politice. Zajímalo jej, čím to je, že se v ní angažuje daleko více než jeho předchůdci. Prezident to přisuzuje jeho jazykovým schopnostem, ale i věku. „Když jsem byl v jeho věku, také jsem cestoval a jen to vítám,“ dodal s tím, že když s ním mluvil, zmínil, kde by se daly získat finanční prostředky, které vládě zoufale chybějí.

U zahraniční politiky ještě chvíli zůstali. Prezident se chystá brzy do Rakouska a Číny. Prozradil, co bude cílem jeho návštěvy v těchto zemích. „V Rakousku budeme mít zájem na zintenzivnění vztahu jak ekonomického, tak politického a jak bilaterálního, tak v rámci Visegrádu,“ řekl prezident s tím, že ve formátu Visegrád plus by uvítal co nejtěsnější participaci Rakouska. „Po výměně rakouské vlády si myslím, že je to dobré. Stejně jako mám Izrael, zde mám kanál Dunaj–Odra–Labe,“ podotkl.

„Také kandidát na rakouského prezidenta Hofer je nyní ministrem infrastruktury, takže je to téma, které mu zcela jistě navrhnu. Těším se i na další setkání s bývalým kancléřem a bývalým rakouským prezidentem Heinzem Fischerem,“ poznamenal.

Do Číny se prezident chystá zhruba za měsíc. Zde se prý plánuje sejít jak se šéfem čínské státní společnosti CITIC, tak se šéfem firmy Huawei. „Hlavní téma bude participace České republiky do projektu nové Hedvábné stezky,“ upřesnil Zeman a vyjádřil spokojenost nad tím, že Itálie již podepsala konkrétní dohody, a i nad tím, že čínský prezident se sešel s Macronem, Merkelovou a Junckerem. „Navíc 6. dubna se setká EU a Čína, to jsou pozitivní signály,“ připomněl prezident.

Podotkl, že jej velmi mrzí, že jsme zde ztratili mnoho času tím, že se tu odehrávala spíše protičínská kampaň podporovaná bezpečnostní a informační službou a také Národním úřadem po kybernetickou a informační bezpečnost. „Všiml jsem si tweetu Trumpa, který prohlásil, že nebude Huawei blokovat při jejím vstupu na americký počítačový trh. Tak si myslím, že Navrátil by udělal nejlépe, kdyby podal demisi,“ konstatovala hlava státu.

Následně se přesunuli k domácím událostem, a sice k omluvě obětem, které sexuálně zneužívali katoličtí kněží. Soukup na to zmínil, že Seznam.cz začal potenciální mediální lynč. „Pokud jsou v Seznamu dvojice Slonková a Kubík, tak bych tomu nevěřil,“ mávl rukou Zeman, který si prý váží stanoviska papeže Františka v této věci. „Kdyby katolická církev při vší úctě netrvala na celibátu, tak by k takovému sexuálnímu zneužívání v takové míře nedocházelo,“ míní prezident.

Moderátor zmínil bývalého církevního soudce Rozka, který v rozhovorech pro Seznam naznačil, že se těmito případy sexuálního násilí chtěl zabývat a obětem kněžích chtěl pomoci, a proto byl odvolán. „Nejde o předzvěst boje o místo kardinála Duky?“ zajímal se Soukup. „Já bych si přál, aby Duka byl ve své funkci co nejdéle. Mám teď čtyři roky a věřím, že on bude mít čtyři roky,“ podotkl.

Velké emoce vyvolala také diskuse o stejnopohlavním sňatku, který Zeman vidí negativně. „Až mi stejnopohlavní pár prokáže, že dokáže počít a porodit dítě, tak se k němu budu chovat přátelsky, dokud to neumí, dávám přednost heterosexuálním párům,“ řekl jasně. V souvislosti s tím zmínil, že ve společnosti zaznamenal diskusi o rodinných přídavcích. „Nevěřím katastrofickým prognózám, že Češi vymírají, ale plně uznávám, že je potřeba podpořit rodinu,“ uvedl prezident.

Na přetřes přišlo i téma nezvolení zástupce ombudsmanky. Sněmovna neschválila setrvání Stanislava Křečka ve funkci zástupce veřejného ochránce práv, nenahradila jej však ani právničkou Markétou Seluckou. Zeman k tomu poznamenal, že s novým návrhen už přijít neplánuje. „Dva návrhy jsem dal, splnil jsem povinnost a teď je to na Poslanecké snemovně, aby rozhodla. Křečkovi je osmdesát let a publikuje zajímavé názory,“ řekl Zeman na Křečkovu adresu.

Následně se hlava státu vyjádřila k ODS, která chce odvolat Václava Klause mladšího z čela školského výboru. Navrhne primátora Plzně Baxu. Zeman zdůraznil, že Klaus mladší je ale vynikající školský odborník, což musejí uznat i jeho oponenti. Baxa jako plzeňský primátor by obě funkce jen stěží stíhal. „Ani nevím, zda je nějaký zvláštní školský odborník,“ zarazil se prezident.

Zeman také vítá novinku v podobě, že v tajném hlasování Poslanecké sněmovny byl na volné místo v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zvolen poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Soukup se otázal, zda bude Jakl první vlaštovka, která přinese změnu fungování médií. „Jedna vlaštovka jaro nedělá. Je to ale chytrý a provokativní chlap,“ uvedl prezident, který se pochlubil, že se naučil nové dva termíny, hater a nudař. „Hater šíří nenávist na internetu. A nudař, o něm nic nevíte a čím déle mluví, tím víc vás nudí. Tak tady bude Jakl osvěžením,“ míní.

Pozornosti neušel ani úder šéfa Vrchního státního zastupitelství Ištvana tentokrát v blízkosti hnutí ANO, v Kapschi a ÚOHS. Akce se týkaly tendru na mýtný systém. Po měsíci od zásahu není zatím nikdo obviněn. Zde Zeman poukázal na nedůvěru, kterou vůči Ištvanovi delší dobu chová. Připomněl, že když Ištvan organizoval akci na Úřadu vlády, hovořil o obrovské chobotnici prorůstající do ekonomických a politických struktur. „Byla z toho ale šílená ostuda, žádnou chobotnici neodhalil, jen nezdanění kabelky Nagyové,“ připomněl prezident.

Na základě této zkušenosti mu prý nevěří, a dokud nebude pravomocný rozsudek v této věci, tak to Zemana prý nezajímá a nebere to vážně. „Ištvan se chce asi rehabilitovat za předchozí selhání a spíše to bude druhé selhání, už by bylo namístě, aby byl ze své funkce odvolán. Vždy to skončí katastrofou,“ doplnil.

V kontextu s tím Zeman zmínil, že v médiích se objevily informace, že si kvůli kauze mýto k sobě povolal šéfa ÚOHS Rafaje. Na pravou míru tak uvedl, že Rafaj k němu přišel z vlastní iniciativy. „Jediné, co jsem mu řekl, že je nesmysl zpoplatňovat 900 kilometrů silnic první třídy,“ upřesnil.

Závěrem se debata otevřela nad slovenskými prezidentskými volbami, ze kterých vzejde jeden vítěz už v sobotu. Rozhodovat se bude mezi Zuzanou Čaputovou a Marošem Šefčovičem. Prezident byl velmi kritizován za to, že se setkal se Šefčovičem a popřál mu úspěch. Na kritiku ale reaguje slovy, že není první, kdo nějak zasáhl do slovenských voleb. „Obdobně do nich zasahoval pan Schwarzenberg, a to už vůbec nemluvím o páteru Halíkovi,“ připomněl.

Se Šefčovičem se prý bavili o politcké situaci na Slovensku. „Říkal jsem, že Slováci většinově nemají rádi politiky, možná je zde jisté dědictví mečiarismu, které přežívá do dnešních dob. Takže dobrý profesionální politik je automaticky dehonestován, zatímco člověk, který se politikou nikdy nezabýval, je automaticky preferován,“ podotkl Zeman, který vidí jistou paralelu ve svém souboji s akademikem Jiřím Drahošem.

Svět ale prožívá i volby kousek východněji od Slovenska, kde se budou konat také, a sice ty ukrajinské. „Zde je prezidentský systém, velmi bych si přál, aby našli nového nebo staronového prezidenta, pro kterého by nebyla pracovní náplní zahraniční politika, ale domácí politika a který by situaci zklidnil,“ uvedl Zeman, který zopakoval, že ruská anexe Krymu je podle něj stále hotová věc. „Na těchto slovech bych nic neměnil. Očekávat, že ruský režim se změní do té míry, že vydá Krym zpět Ukrajině, je nerealistické,“ řekl na závěr.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…