Shitstorm. Rival Merkelové promluvil o imigrantech a zažívá peklo. Kandidaturu na předsedu asi může zabalit...

26.02.2020 18:48

V německé Křesťanské demokratické unii po dvou letech opět hledají nástupce kancléřky Angely Merkelové. Poté, co stranické předsednictví zabalila její minulá favoritka Annegret Kramp-Kerrenbauerová, chystá se na jaře další volební stranický sjezd.

Shitstorm. Rival Merkelové promluvil o imigrantech a zažívá peklo. Kandidaturu na předsedu asi může zabalit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Německu, ilustrační foto

Kampaň kandidátů na nového předsedu stále ještě nejsilnější strany německého parlamentu naplno propukla v úterý. To zájem kandidovat oznámili dva hlavní favorité. A hned se také ukázalo, kdo nejspíš bude tahat za kratší konec provazu.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí

Již dříve se hovořilo o tom, že hlavními adepty na post předsedy jsou tři kandidáti.

Jedním je Armin Laschet, který je premiérem v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Občas se odvážil umírněně kritizovat Angelu Merkelovou nebo se postavit proti přehnanému bláznění moderní levice (o Vánocích se třeba kategoricky postavil proti programu veřejnoprávní televize, ve kterém malé děti zpívaly, že „Babička je ekosvině“), jinak je ale považován za kandidáta, který by spíše pokračoval ve „středové“ politice, kterou do kdysi pravicové unie zavedla Angela Merkelová.

Pravým opakem je Friedrich Merz. Pamětník časů Helmuta Kohla, který byl na začátku století předsedou poslaneckého klubu CDU ve Spolkovém sněmu, než jej Angela Merkelová přinutila úplně odejít z politiky, se nyní po více než deseti letech v civilním zaměstnání pokouší o comeback.

Třetím z favoritů je současný ministr zdravotnictví Jens Spahn, který má v kabinetu Merkelové pověst příležitostného umírněného kverulanta proti nápadům koaličních sociálních demokratů. Devětatřicetiletý Spahn byl zároveň vnímán jako kandidát „mladých“ proti šedesátníku Merzovi a téměř šedesátníku Laschetovi.

O to větší překvapení nastalo, když se v úterý ráno objevili na tiskové konferenci společně Laschet se Spahnem a oznámili záměr dále postupovat v tandemu. Laschet by v něm měl být předsedou a Spahn prvním místopředsedou a jednou předpokládaným nástupcem.

Čekalo se, jak zareaguje Merz. Ten se před novináři objevil před polednem a prezentoval svoji vizi CDU. Mimo jiné mluvil o tom, že strana musí více bojovat s kriminalitou přistěhovalců a také že by se měla zamyslet nad tím, zda je vhodné mít stále otevřené hranice.

Pak také ujistil přítomné novináře, že chce bojovat proti pravicovému extremismu, čímž se po střelbě v Hanau minulý týden v německé politice zaklínají úplně všichni.

Když došlo na dotazy žurnalistů, zaznělo do mikrofonu: „Pochopil jsem správně, že vaší odpovědí na pravicový radikalismus má být orientace na klanovou kriminalitu a na kontroly na hranicích?“ Novinář přednesl svůj dotaz zřetelně posměšně, Friedrich Merz ovšem stručně potvrdil: „Moje odpověď je ano.“

Reakce na sociálních sítích byla tak bouřlivá, že dokonce i novinové titulky volily označení „shitstorm“. Spojení „pravicový extremista“ bylo ještě z těch mírnějších.

OSTŘEJŠÍ REAKCE NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Zpravodajský text na věhlasném webu Frankfurter Allgemeine Zeitung poutal titulek, že „Merz hlásal pravicový extremismus, sklidil shitstorm“.

I komentátoři se přidali, že Merz „jedním slovem prohrál všechno“. „Pokud to myslel vážně, je to špatně, protože přemýšlel jako ti z AfD,“ napsal vlivný Tagesspiegel.

Po vlně „shitstormu“ Friedrich Merz večer zavítal do veřejnoprávního studia k tamní obdobě Jakuba Železného a ujišťoval, že rozhodně nechce posouvat CDU směrem k politické pravici, která má vzhledem k populární nadávce „pravicový extremisto“ v zemi velmi negativní konotace. „V CDU není nikdo, kdo by chtěl, aby se strana posunula napravo,“ ujišťoval Merz. On by ji chtěl posunou pouze „do středu“.

Média ale připomínají, že na úterní tiskové konferenci také řekl, že chce „získat zpět voliče od AfD“, což prý jasně ukazuje, jak to s tím „středem“ myslí.

Vzhledem k dohodě Laschet – Spahn už navíc ani není považován za favorita předsednické volby.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…