Šichtařová velmi naštve české elfy. Popsala, co jsou tito lidé zač

24.01.2020 11:37

Ekonomka Markéta Šichtařová se tentorkát zaměřila na tvrzení Hospodářských novin, že pokud by se 20 největších tzv. „dezinformačních serverů“ v zemi počítalo jako jedno médium, patřilo by k nejsilnějším v zemi. V celém osočování ohledně dezinformací podle ní nejde však o informace, ale o to, že máte „nevhodný“ názor. „Někdo se nás prostě samozvaně rozhodl převychovat,“ píše na svém blogu.

Šichtařová velmi naštve české elfy. Popsala, co jsou tito lidé zač
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

V tržní ekonomice by se podle ekonomky novináři zamysleli, čím to je, že je lidé nechtějí číst a hledají alternativy. V centrálně řízené ekonomice by alternativy zakázali. „My jsme někde mezi. Nemainstreamová média jsou povolena, ale stále víc ostrakizována. Začíná to tím, že jsou čtenáři i respondenti, kteří s nimi mluví (tedy poskytují jim rozhovory), opovrhováni,“ všímá si.
 
„Lidé, kteří si u nás předsevzali boj s internetovými trolly či dezinformátory, si říkají elfové. Fungují jako dobrovolníci na čištění internetu a spadeno mají právě především na proruskou propagandu. Tito elfové vysledovali, že proruská propaganda prý obsahuje čtyři body: Zaprvé, boj proti NATO a vykreslování NATO jako světového agresora. Zadruhé, boj proti EU. Zatřetí, boj proti USA. A začtvrté, proruské vidění světa a glorifikaci Vladimira Putina,“ přibližuje Šichtařová.
 
I když jsou tyto čtyři body celkem logickými zájmy ruské politiky. Potíž podle ní nastává, pokud se jakýkoliv z těchto bodů začne automaticky brát jako důkaz proruské propagandy. „Pak se totiž dostaneme do stavu typického pro diktatury: Kdo není s námi, je proti nám,“ zdůrazňuje.
 
Pro mnoho lidí je však spojení „boj proti EU“ synonymem třeba pro následující témata: ztráta suverenity země v rámci EU, přerozdělování migrantů podle kvót, bruselská byrokracie a další. „A jsme u toho, proč je ten a onen označen za proruského, ačkoliv nikdy Rusko nechválil,“ dodává ekonomka s tím, že politika, že ve strachu z Ruska se smí EU pouze chválit, má k demokracii daleko.
 
„V celém osočování ohledně dezinformací vlastně nejde o informace, ale o to, že máte ‚nevhodný‘ názor. Pokud máte názor, který nechválí EU, jste dezinformační. Pokud si myslíte, že manželství je jen pro muže a ženu, jste dezinformační. A pokud o nějakém elfovi řeknete, že s ním nesouhlasíte, nemáte právo na existenci ve virtuálním prostoru,“ shrnuje ekonomka.
 
Stává se pak, že se nějaký člověk nepohodne s nějakým elfem. Třeba osobně, nemusí ani jít o politiku a vzápětí je na danou oběť zorganizován z řad elfů hon. „Někdo se nás prostě samozvaně rozhodl zařadit na černou listinu, potrestat a převychovat. Někdo, kdo si uzurpuje pravomoci státu. Tady ovšem skutečně demokracie už končí. Názory jsou opět cenzurovány,“ dodává na závěr textu Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…