Šichtařová vypěnila: Co kdyby Češi vyhrožovali Německu, že bude vyraženo z EU, pokud nepřestane prudit s těmi kvótami...

15.12.2017 10:08

Ekonomka Markéta Šichtařová, která je známá svými nekompromisními názory, se pustila do předsedy německé sociální demokracie a bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze kvůli tomu, že uráží suverénní evropské státy a kvůli jeho vyjádření ohledně federalizace Evropy. „Je to jen vyučený knihkupec, který nebyl schopen dokončit pro chabé studijní výsledky ani gymnázium,“ říká.

Šichtařová vypěnila: Co kdyby Češi vyhrožovali Německu, že bude vyraženo z EU, pokud nepřestane prudit s těmi kvótami...
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Ekonomku nejvíce pobouřilo to, že konkrétně Schulz uráží Polsko a Maďarsko, které se prý vzdalují „evropským hodnotám“.

„Prý „podívejme se, co se tam děje.“ Nás zapomněl vyjmenovat, nejspíš jsme moc malí, abychom stáli za pozornost, ale vzhledem k tomu, že my se chováme velmi podobně jako Poláci a Maďaři, „zlobíme“ například v podobě odmítání kvót na imigranty, nedělám si nejmenší iluze, že by si pan vyučený knihovník o nás myslel cokoliv pěkného,“ je si jistá Šichtařová.

Dále si nemohla prý odpustit ani poznámku, že pan Schulz to celé vlastně popletl. „Ne že by se střední Evropa vzdalovala „evropským hodnotám“, to spíš „bruselské hodnoty“ už dávno přestaly Evropě dávat smysl, vykašlaly se na demokracii, začaly opovrhovat národy a národními státy a jakékoliv ekonomické racionalitě,“ napsala na svém blogu na serveru Idnes.cz.

Na sjezdu své sociální demokracie v minulém týdnu Schulz zaperlil v mnoha svých názorech. Pro nás je nejzajímavější jeho výborné doporučení, že Evropa prý musí do roku 2025 přijmout jednotnou ústavu, stát se multinárodní federací, a komu se to nelíbí, ten bude muset z EU pryč.

„Jinak řečeno, kterému státu se nelíbí, že bude jako stát zrušen a integrován do jediného multikulti panevropského státu, ten bude vykopnut z EU. Tedy já nevím jak vy, ale já tomu říkám výhrůžka,“ řekla ekonomka a dodala, že to se jí od pravděpodobné vládní strany sousedního Německa vůbec nelíbí a takhle si rovnost v rámci EU nepředstavuje.

  • Původní zdroj ZDE

Když jsme si přece jen tak rovní a máme stejná hlasovácí práva, jak by to asi vypadalo, kdybychom to celé obrátili? „Kdyby Češi vyhrožovali Německu, že bude vyraženo z EU, pokud bude pořád prudit s těmi kvótami, není to snad směšná představa? Ale proč vlastně, nemáme si snad v rámci EU být rovni? A není snad fakt, že odevzdaně akceptujeme představu, že Německo vyhrožovat smí, ale my ne? To je asi nejlepším důkazem, že žádná rovnost v realitě neexistuje. Nejsem si jistá, jestli je v tom případě tohle ona EU, o které si Češi v referendu odhlasovali, že do ní chtějí vstoupit?“ ptá se Šichtařová.

Šichtařová také připomněla, že nikdy napatřila k lidem, kteří až nekriticky volali po vystoupení z EU, protože EU hledali za vším špatným. „Podobně jako v případě eura jsem vždy poměřovala přínosy a náklady členství. A to vše jsem pak ještě pomyslně upravila o náklady případného vystoupení z EU, které zjevně nemohou být malé. To ostatně dokazuje případ Brexitu. Británie je příliš velká, příliš silná a příliš hrdá země na to, aby si k ní EU dovolila totéž, co k zemi malé. Proces Brexitu je naprosto nedůstojným vydíráním,“ řekla.

Náklady případného Czexitu by tak podle ekonomky rozhodně nebyly malé, protože EU by se mstila a pokoušela se podobně jako v případě Britů zamezit nám v přístupu na jednotný trh. Kdo ví, kolik by to nakonec stálo, protože dokonce ani v případě Brexitu dodnes odpověď na tuhle otázku neznáme. Víme jen to, že Británie stále žije a ekonomicky se má celkem čile k světu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…