Signál Putinovi. Pekarová chystá další sněmovní rychloakci

14.07.2022 12:32

Tempo, kterým se ubírá ratifikace smlouvy o rozšíření NATO o nové členy Švédska a Finska, se zdá předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) pomalé. Ráda by celý proces zrychlila tak, abychom byli příkladem pro země, které by třeba mohly váhat. Postup Ministerstva zahraničí je podle ní vlažný. Je možné, že kvůli tomu bude svolána mimořádná schůze Parlamentu o prázdninách.

Signál Putinovi. Pekarová chystá další sněmovní rychloakci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Podle serveru Seznam Zprávy avizoval premiér Petr Fiala (ODS) ukončení procesu ratifikace přístupu Finska a Švédska do NATO na podzim. To se ale zdá Pekarové Adamové pomalé.

„Brzká ratifikace je v tomto případě důležitá. Jednak vysílá signál Putinovi - rozšíření Aliance je jeho zásadní strategickou prohrou. Důležitý signál ale vysílá i ostatním členům Aliance, z nichž někteří by mohli s ratifikací váhat,“ uvedla Pekarová Adamová pro Seznam Zprávy.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny jsou poslanci připraveni ratifikovat smlouvu velmi rychle. Vyjádřila však znepokojení nad tím, že na Ministerstvu zahraničí se v této souvislosti nic neděje.

„Ohledně přístupu Švédska a Finska do NATO, s tím jdu příští týden na vládu. Věřím, že je to věc, o které je všeobecná shoda, a že Sněmovna pak přístupové protokoly schválí co nejdřív,“ řekl Seznam Zprávám šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Opravdu se zdá, že se schvalováním nebude problém.

„Jsem určitě pro to, aby se to projednalo co nejdříve. Pokud bude nahrán tento návrh jako sněmovní tisk v průběhu léta, tak to lze zařadit buď na jiné mimořádné schůzi, které se už teď rýsují, nebo pojďme udělat jinou mimořádnou schůzi. I já to vnímám tak, že by pro nás jako pro republiku nebyla hezká vizitka, pokud bychom byli jedna z posledních zemí, která v rámci ratifikačního procesu svůj souhlas předloží,“ řekla Seznam Zprávám místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.  

Nepředpokládají se ani problémy se schvalováním v rámci poslaneckého klubu nejsilnější opoziční strany ANO.

„Toto je především na vládních poslancích, náš klub je samozřejmě připraven jednat i během léta,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Otázkou tak zůstává pouze postoj druhé opoziční strany, kterou je SPD. Protože je však známý její negativní postoj k členství v NATO v případě samotné České republiky, není předpoklad, že by podpořila vstup Švédska a Finska do struktur Severoatlantické aliance.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…