Síkela: Zdědili jsme plynové zásobníky v nejnižším stavu za 5 let

16.05.2022 14:44

Vláda Andreje Babiše byla energeticky velmi nebezpečnou vládou, poznamenal na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Když nám předávala vládu, tak stav plynových zásobníků byl na nejnižší úrovni za posledních pět let,“ dodal také.

Síkela: Zdědili jsme plynové zásobníky v nejnižším stavu za 5 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

„Když jsem před Vánocemi přebíral tento úřad, když mě pan premiér uváděl do funkce, tak nás doprovázel bývalý premiér pan Babiš a říkal, že vlastně nemusím skoro nic dělat, že stačí, když převezmu agendu svého předchůdce a všechno bude fungovat a bude zalito jižním sluncem,“ začal tiskový brífink Síkela.

„Bohužel ta imaginární kuchyně, která vypadala celkem nově a kde byly vyskládány ty kastroly, tak když jsme to začali trošku pečlivěji zkoumat, tak jsme zjistili, že máme spižírnu úplně vyjezenou a že když sundáváte ty pokličky z těch jednotlivých hrnců, tak ty hrnce jsou buď prázdné, nebo v nich zůstalo něco, co dokonce velmi nepříjemně zapáchá. A jedna z věcí, kterou bývalá vláda trestuhodně zanedbala, byla energetická bezpečnost České republiky. Bylo to téma, které se stalo možná předmětem akademických debat, ale skutečnost je taková, že za dobu vládnutí pana Andreje Babiše a pana ministra průmyslu a obchodu Havlíčka, se energetická bezpečnost České republiky nejenže nezlepšila, ale dokonce se i zhoršila. Zhoršila se natolik, že se Česká republika stala v rámci Evropské unie jednou z vůbec nejzávislejších zemí na dodávkách energie z Ruské federace,“ podotkl Síkela.

Více zde

„To, čím se minulá vláda zapsala, je pravděpodobně až do Vrbětic velmi silný lobbing za ruského dodavatele atomových technologií, za Rosatom, a samozřejmě i tím, že když nám předávala vládu, tak stav plynových zásobníků byl na nejnižší úrovni za posledních pět let. Na nejnižší úrovni v době, kdy ruská vojska pod záminkou jakéhosi cvičení stála na hranicích Běloruska a Ukrajiny a připravovala se na vojenskou agresi vůči demokratické a nezávislé zemi. A to byl stav, ve kterém my jsme 24. 2. se probudili do noční můry a kdy jsme museli velmi rychle reagovat na skutečnosti, na které tato země nebyla nijak připravena. Nebyla připravena, protože například v oblasti plynu nevlastnila žádnou infrastrukturu, neměla plyn, součástí hmotných státních rezerv, nevlastnila žádné zásobníky... A to byly věci, se kterými jsme se museli nějakým způsobem vypořádat. Dá se říct, že vláda Andreje Babiše byla energeticky velmi nebezpečnou vládou,“ dodal Síkela.

„Navzdory nulové připravenosti, tak my jsme od prvního dne, kdy Rusové zahájili agresi vůči Ukrajině, začali připravovat opatření tak, abychom zabezpečili Českou republiku proti případným výpadkům nebo přerušení dodávek energie. Od začátku nám celou situaci komplikoval fakt, že trhy s energií, i díky tomu, že se diktátor Putin připravoval na tu agresi dlouho, a dnes už zjevně víme, že politika dlouhodobě pronajatých zásobníků napříč Evropou, ruským Gazpromem, a jejich historická nenaplněnost před loňskou zimou, byl záměr a byl to záměr, který byl součástí hybridní a energetické války proti západní Evropě, a byl to záměr, který měl Evropu oslabit,“ zmínil Síkela.

Podle jeho slov Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje založení státního obchodníka s energiemi. Má sloužit hlavně pro nákup plynu. Cílem je zvýšení energetické bezpečnosti.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje také na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určen by byl pro nízkopříjmové i střední třídu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…