Síkela chválil občany. Pokud nepřijdou holomrazy, zimu zvládneme

29.10.2022 13:05 | Analýza

Zimu zvládneme, pokud nepřijdou holomrazy, ujišťuje spoluobčany ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Ale Evropskou unií obcházejí obavy, že kvůli energetické krizi hrozí deindustrializace starého kontinentu.

Síkela chválil občany. Pokud nepřijdou holomrazy, zimu zvládneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela v rozhovoru pro deník Právo poznamenal, že pokud jde o plyn, Česko tuto zimu situaci zvládne. Bude ho prý dost pro domácnosti i pro firmy.  „Myslím, že tento rok, pokud by nepřišly holomrazy, které nikdo neočekává, by měl být bez problémů,“ uvedl doslova člen vlády.

Spoluobčany pochválil za to, jak šetří energiemi, i když za to může i mírnější zima. „Větší roli než teplotní rozdíl zjevně hraje vysoká cena a věřím, že i solidarita a uvědomělost občanů,“ prohlásil Síkela.

List Financial Times však upozorňuje, že evropský průmysl ještě nemá vyhráno. Chemická společnost Lanxess se sídlem v Kolíně nad Rýnem, která vyrábí základní chemikálie a aktivní složky pro farmaceutické firmy, navýšila ceny až o 35 %. Právě kvůli růstu cen energií. A to ještě nemusí být konec.

„Skutečnou otázkou je, zda v roce 2023 zaznamenáme výrazný nárůst nákladů na energii,“ poznamenal Nicholas Hodler z Arc International, francouzského skláře. „Nebudeme schopni přenést všechny tyto dodatečné náklady na naše zákazníky, aniž by to mělo významný dopad na objem,“ dodal.

Českým čtenářům přetlumočil text slavného listu Financial Times server Kurzy.cz.

„Riskujeme masivní deindustrializaci evropského kontinentu,“ varoval minulý týden belgický premiér Alexander De Croo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…