Síkela měl v pondělí jednat o ropě. Saúdové viděli Fialu, slyšeli Černochovou a zrušili to

04.11.2023 7:49 | Monitoring

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) nepojede na zamýšlenou misi do Saúdské Arábie, kde hodlal jednat o navýšení dodávek ropy. Důvod? Kroky českých politiků v uplynulých dnech. Například vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o „vystoupení z OSN“ či fotografie Síkely na proizraelské akci. Saúdové naopak izraelské pozemní operace v Pásmu Gazy odsuzují.

Síkela měl v pondělí jednat o ropě. Saúdové viděli Fialu, slyšeli Černochovou a zrušili to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr Síkela měl v pondělí dopoledne v Rijádu jednat s vlivným saúdským ministrem energetiky mimo jiné o dodávkách ropy coby náhrady za ropy ruskou. Saúdové ale v pátek program s českou delegací nečekaně odvolali. České úřady to zdůvodňují bezpečnostními okolnostmi dění na Blízkém východě. Zdroje z diplomacie však uvedly, že roli sehrálo i počínání českých politiků v posledních dnech, uvádí Seznam Zprávy.

Do Síkely a jeho aktivity na proizraleské akci, což měl s ohledem na plánované dny na Blízkém východě více promyslet, si neodpustil rýpnutí právník Tomáš Tyl. „Tak snad mu ta fotka s Drábovou a s Němcovou stála za to...“ poznamenal s odkazem na informace serveru Seznam Zprávy.

„V pondělí dopoledne měl ministr Jozef Síkela (STAN) v Rijádu jednat s vlivným saúdským ministrem energetiky mimo jiné o dodávkách ropy, která má nahradit tu ruskou. Jenže z dlouho připravované cesty nečekaně sešlo. Saúdové v pátek program s českou delegací odvolali. České úřady to zdůvodňují bezpečnostními okolnostmi dění na Blízkém východě.

Zdroje z diplomacie však uvedly, že roli sehrály i kroky českých politiků v posledních dnech. Jako příklad uvedly vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o vystoupení z OSN a středeční vystoupení premiéra Petra Fialy a dalších ministrů na proizraelské demonstraci, při které si i ministr Síkela pořídil snímek v izraelské vlajce. Saúdové se mohli obávat, co by výše popsané aspekty mohly vyvolat u veřejnosti.“

Objevily se však mnohem peprnější reakce odsuzující Síkelovu nerozvážnost. „Fotit se jeden den s izraelskou vlajkou v ČR na náměstí a druhý den letět žebrat a ropu do SAE a do Kataru, to může fakt jen dement,“ konstatoval Pavel Šťástka.

Pro Českou republiku je Saúdská Arábie významným exportérem ropy; už nyní Saúdové dodávají mezi třemi až čtyřmi procenty ropy. „Je velký potenciál množství zvýšit, protože s postupným odklonem od ruské ropy budeme potřebovat alternativní dodávky,“ uváděl v září optimisticky ministr Síkela k cestě do Rijádu, kam měl namířeno s podnikatelskou delegací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černochová za řeči o opuštění OSN okamžitě z vlády!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePavel X , 04.11.2023 10:39:02
Hrůza

|  20 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…