Síkela upevňoval vztahy v jihovýchodní Asii. Jako první dostala zelenou česká letadla

04.08.2023 14:28 | Monitoring

Nejdříve premiér, poté ministr průmyslu a obchodu. Region jihovýchodní Asie se podle všeho stává jedním z hlavních cílů obchodní diplomacie kabinetu Petra Fialy. Na jeho jarní obchodní misi navázal právě Jozef Síkela, který do Tádžikistánu a Uzbekistánu přivezl další dvacítku podnikatelů, z nichž někteří již slaví první konkrétní obchodní úspěchy. Jako první přišla na řadu dvě česká letadla. Vzájemná spolupráce by se dále měla rozvinout ale také do oblasti strojírenství, důlních technologií, farmaceutiky, logistiky či těžebního průmyslu a geologie.

Síkela upevňoval vztahy v jihovýchodní Asii. Jako první dostala zelenou česká letadla
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: Letoun L 410 UVP-E20 pro Uzbekistan Airways

„Ruská agrese na Ukrajině má ekonomické dopady nejen na Evropu, ale také na země Střední Asie. Tyto země tak hledají, stejně jako Česká republika, spolehlivé partnery. My nabízíme dodávky českých řešení, know-how a technologií, Uzbekistán a Tádžikistán pak zejména strategické nerostné suroviny,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).  
 
Cesta ministra Síkely navázala na dubnovou cestu předsedy vlády Petra Fialy po Asii, na jejímž závěru premiér navštívil Kazachstán a právě Uzbekistán. Jedním z hlavních cílů mise byla podpora českých výrobců a exportérů při hledání nových obchodních příležitostí po přerušení tradičních obchodních vazeb způsobeném ruskou agresí vůči Ukrajině.
 

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Již na jaře letošního roku premiér Fiala mimo jiné podpořil snahu výrobců českých letadel rozšířit prodej slavných letounů L-410 do Uzbekistánu. „Pan premiér Aripov o to projevil velký zájem a myslím, že jednání jsou otevřená, mohou pokračovat dál. Je možné nabídnout systém kontroly leteckého provozu a další vybavení pro armádu a civilní letectví. V letecké oblasti máme velkou perspektivu,“ sdělil předseda vlády Petr Fiala (ODS) na konci dubna 2023 pro návštěvě Uzbekistánu. 
 
A ani ne po půl roce se tak skutečně stalo. V polovině června úspěšně přistál na mezinárodním letišti v uzbeckém Taškentu zbrusu nový letoun L 410 UVP-E20 pro Uzbekistan Airways, největšího národního dopravce v regionu. Jde o první kus ze dvou, který si uzbecká strana objednala u české společnosti Omnipol, která se stala vloni majitelem moravského výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic. Tu Omnipol zachránil poté, co ji po vypuknutí vláky na Ukrajině koupil od původního ruského majitele. Protokol o konečné přejímce prvního letounu byl podepsán právě u příležitosti letní podnikatelské mise vedené ministrem průmyslu a obchodu ČR Jozefem Síkelou.  
 
„Uzbekistán je pro skupinu Omnipol dlouhodobě významný obchodním partnerem. Opravili a zmodernizovali jsme zde již šest kusů cvičných letounů L-39 patřících tamním vzdušným silám, zmodernizovali šest letišť a před nedávnem podepsali kontrakt na dodávku prvních dvou letounů L 410 UVP - E20 pro Uzbekistan Airways,“ uvedl Jiří Podpěra, prezident skupiny Omnipol s tím, že také v Tádžikistánu se obchodní aktivity firmy úspěšně rozvíjí. „Aktuálně zde mají velký potenciál projekty v oblastí letectví a radiokomunikace,“ dodal Podpěra. 
 
Podle jeho slov mají podnikatelské mise významný vliv na budování mezinárodních vztahů a podporu dobrého jména českých firem ve světě. „Členové delegace měli možnost se sejít s vrcholnými představiteli jednotlivých států a diskutovat s nimi možnosti vzájemné oboustranné obchodní spolupráce,“ pochvaloval si Podpěra. 
 
Uzbekistán je po Kazachstánu druhý nejvýznamnější obchodní partner České republiky v regionu střední Asie. Zájem českých firem také o toto teritorium roste. Vloni do této země vyvezly zboží za 2,53 miliard korun, dovezeno bylo zboží za 240 milonů korun. České firmy do Uzbekistánu vyváží zejména léčiva, textilní a kožedělné stroje a čerpadla. Z Uzbekistánu Česká republika dováží bavlněné tkaniny, textilní příze a hnojiva.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…