Síkelovo „tvařte se jako malí a střední“. Vystřiženo, zkresleno, protestuje mluvčí. Tak si to dejte celé

08.10.2022 8:36

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně ve svém doporučení, jak zvládnout energetickou krizi, nabádal velké firmy k porušování zákona, a sice aby se tvářily jako malé a střední. Jeho slova vyvolala velký poprask, ministerský mluvčí však hovoří o nadsázce, která byla vystřižena. Nabízíme tedy pro kontext celé zahájení sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

Síkelovo „tvařte se jako malí a střední“. Vystřiženo, zkresleno, protestuje mluvčí. Tak si to dejte celé
Foto: Screen Facebook
Popisek: Jozef Síkela hovoří k průmyslníkům

Nadále stoupají ceny elektřiny i plynu; zastropování cen energií bylo proto velkým tématem i na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR 2022. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar tam přímo konfrontoval ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkelu s tím, že situace velkých firem je velmi vážná. „Pokud by se nepodařilo nalézt národní či evropské řešení, v tomto složení bychom se příště jen těžko potkali,“ poukázal na kritickou situaci ve firmách.

Ministr Jozef Síkela dal poté velkým průmyslovým koncernům nečekanou radu, kterou odvysílala ve svém zpravodajství CNN Prima News. „Pro účely zastropování cen energií se tvařte jako malé a střední podniky, a bude přimhouřeno oko,“ radil Síkela firmám.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se Síkelův přešlap snažilo přejít slovy, že šlo o pouhou nadsázku a prstem ukázalo na Síkelova ministerského předchůdce Karla Havlíčka, který měl celou situaci zbytečně vyhrotit, byť na jeho slova první poukázala ve čtvrtečních zprávách zmíněná televize. „Při zhlédnutí celého videa, ne jen části, kterou vystřihl a zveřejnil na sociálních sítích opoziční poslanec z hnutí ANO, je očividné, že se jedná o nadsázku,“ řekl spíše omluvně mluvčí MPO Vojtěch Srnka Novinkám.cz.

Nicméně ze záznamu Síkelova výstupu na sněmu je patrné, že svá slova v celém kontextu své řeči mínil původně vážně. Reagoval tak na obavy Radka Špicara volajícího po účinném řešení a po krizovém plánu B české vlády pro velké hráče v rámci energetické krize, pokud by řešení na evropské úrovni nevyšlo.

Ministr Síkela předně připomněl, co vše se od začátku českého předsednictví v Radě EU podařilo právě v oblasti energetiky. „Podařily se schválit dvě zásadní legislativní normy: dohoda o solidaritě a úsporách v oblasti plynu a dohoda, jak využít nadměrné zisky z různých odvětví, jak je použít v pomoci domácnostem a malým a středním firmám,“ uvedl.

„Já vím, že ta slova ‚malé a střední firmy‘ jsou nepopulární nebo možná tady nedostatečná... ale musíme si uvědomit, že malé a střední firmy tvoří páteř evropské ekonomiky,“ uvedl, že právě ony firmy jsou největším zaměstnavatelem na území Evropské unie a zároveň zde reinvestují své prostředky.

„Máme poprvé, v rámci Evropské unie a v rámci podnikatelského sektoru, v rukou nástroj, kdy můžeme významné části ekonomiky pomoci plošně, bez jakékoliv další notifikace. To by se bez českého předsednictví nestalo,“ pokračoval Síkela.

A následně zdůraznil, že další den na vládě schválí opatření, které významným způsobem pomůže malým a středním firmám s vysokými cenami energií.

„A já si umím představit, a tohle jsem nikdy neřekl, že prostě při té definici malé a střední firmy budeme asi umět v rámci nějakých sporných limitů přimhouřit oko,“ oznámil ministr Síkela bez náznaku jakékoli nadsázky. A upřesnil: „To znamená, já všem velkým firmám doporučuji – tvařte se jako malé a střední, alespoň na přechodnou dobu,“ radil Síkela.

Ve své řečí chtěl dál pokračovat, ovšem jeho rada vyvolala úsměvy. Až moderátorka sněmu jeho doporučení komentovala slovy: „Já bych varovala, že to už jsme tady měli,“ konstatovala. Zřejmá narážka na kauzu Čapí hnízdo Andreje Babiše vyvolala potlesk i pobavení, například i u premiéra Petra Fialy (ODS).

Ne však u Síkely. „Nevím, co máte na mysli, ale umím si představit, že v oblasti nízkého napětí budeme dočasně používat určitou velkorysost,“ zopakoval Síkela, který svou vážnou tváři ukázal moderátorce, že z jeho strany se nejednalo o vtip.

Dále se věnoval otázce prodloužení dočasného krizového rámce a možnému přehodnocení podmínek, na základě kterých je vyplacena, a pomoci velkým firmám na celoevropské úrovni a o zformování expertní skupiny, která předloží různé varianty různých forem zastropování nebo dekapelingu bez zastropování. „Do konce října předpokládám, že budeme mít řešení i ohledně toho, jak zabránit vysokým cenám plynu a aby se nezvyšovaly ceny elektřiny“ uzavřel ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…