Silná slova Hamáčka pro diváky ČT: Lidé vidí, koho také zvolili. Na mě Volný volal, že jsem stvořil Breivika. Jak 30. léta minulého století a Reichstag!

03.02.2019 13:52

Bývaly doby, kdy střety předsedů ODS a ČSSD před kamerami bývaly jedním z vrcholů politické sezóny. Vrátí se ty doby? Tuto neděli přivítal Václav Moravec ve svých Otázkách předsedu ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka a předsedu opoziční ODS Petra Fialu. Došlo na zpomalování české ekonomiky, na školní obědy zdarma i na slova Lubomíra Volného ve stylu „Pojď ven!“ Hamáček v této souvislosti připomněl, jak se k moci dral Adolf Hitler.

Silná slova Hamáčka pro diváky ČT: Lidé vidí, koho také zvolili. Na mě Volný volal, že jsem stvořil Breivika. Jak 30. léta minulého století a Reichstag!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

„Předseda vlády Andrej Babiš zjistil, že ekonomika zpomaluje, zlaté časy pomalu končí a on možná bude muset zvýšit daně, ačkoli ještě v roce 2013 považoval zvyšování daní takřka za příšerný zločin. Trochu došlo na naše slova. My jsme říkali, že nestačí dívat se jen na výdaje, ale také na příjmy. Já říkám, pojďme se podívat na příjmy, sektorová daň pro banky by přinesla 10 miliard navíc,“ oznámil Hamáček. Nemá obavy, že by to banky odradilo od podnikání v Česku. Nemá problém ani s větším zdaněním alkoholu a hazardu. Tento krok by však přinesl prý jen jednotky miliard.   

„To, co říkáme, jako sociální demokraté, je podívat se na ty stovky miliard, které odtékají z České republiky ven na dividendách, které si odčerpávají desítky miliard. Kdybychom tady našli 10 až 20 miliard, tak by ta situace byla jiná,“ upozornil Hamáček.

Fiala jen kroutil hlavou. „Kdyby ta situace nebyla tak vážná, tak bych se musel jen smát,“ setřel celou vládu Fiala. Pravicová opozice v čele s ODS prý kabinet celou dobu varuje, že jednoho dne ekonomika zpomalí, ale vláda toto varování přehlížela, zlobil se Fiala. „V době, kdy tady ekonomika zpomaluje, v době, kdy víme, že bude potřebovat důchodovou reformu a že je třeba posunout digitalizací Česka, tak pan premiér přichází s tím, že tady zařídí Apple Store a postaví tady novou vládní čtvrť a tím se to vyřeší,“ zlobil se šéf ODS.

„On neudělal nic pro živnostníky, jen občas přijde s nějakým výstřelem, když zjišťuje, že možná bude potřebovat další voliče,“ pálil ostrými slovními náboji Fiala.   

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí
Hamáček okamžitě oponoval, že v digitalizaci Česka se postupuje. A v tu chvíli se znovu ozval Fiala. ODS je prý připravena usnadnit komunikaci s úřady přes internet. „My na to máme nachystaný zákon, doufám, že to podpoříte,“ vyzval Fiala Hamáčka. „My bychom byli raději, aby to byl vládní návrh, ale já vám na to tady podám ruku klidně,“ zareagoval Hamáček. Pánové si podali ruce a Fiala si pochvaloval, jak je to výborné.

Hamáček upozornil, že podle prvních informací se zdá, že v rozpočtu na rok 2020 bude chybět 50 miliard, které vláda musí někde získat. „Pojďme se bavit o redukci úředníků, ale je nesmysl dělat decimaci jako v římských legiích a vyhodit každého desátého. To by znamenalo vyhodit každého desátého pracovníka veterinární správy v době, kdy tu máme problém s polským masem. To by znamenalo vyhodit sto lidí z odboru azylové politiky,“ varoval Hamáček s tím, že by byl ohrožen azylový systém, jak ho známe dnes. 

Moravec se poté ptal, co se stane se školními obědy zdarma. Hamáček oznámil, že ČSSD trvá na svém a pokud předseda vlády Babiš tvrdí, že z obědů zdarma sejde, je třeba se ptát jeho, proč to tvrdí.

„My jsme byli ti, kteří od počátku říkali, že je to celé nesmysl. ... Na mě to působí jako neuvěřitelný zmatek,“ vpálil v tu chvíli Fiala.

Moderátor po chvíli přehodil výhybku k Michalu Haškovi, bývalému hejtmanovi Jihomoravského kraje, kterého Jan Hamáček navrhl do Legislativní rady vlády. Piráti za to na Hamáčkovi nenechali nit suchou, ale Hamáček trval na svém.

„Já říkám, že Michal Hašek je bývalý zkušený hejtman s právnickým vzděláním a nevím, kolik máte takovýchto zkušených regionálních politiků,“ zaznělo z úst Hamáčka. „Já si za nominací Michala Haška stojím. To, co předvádějí Piráti, je jen jejich politický boj. Chápu, že využít tuhle kartu bylo lákavé,“ nešetřil Hamáček Piráty.

Další porci tvrdé kritiky schytal poslanec Lubomír Volný z hnutí Svoboda a přímá demokracie, který během pátečního jednání Sněmovny vyzýval sociálního demokrata Jana Birkeho „pojď ven!“. Fiala se s Hamáčkem shodl na tom, že chování poslance Volného bylo absolutně nepřijatelné.

„Ten argument, že ten pán se natolik bál teroristického útoku v Česku, až šel a udělal ho sám, tak to je argumentace, kterou nemohu přijmout. Pro mě měla ta kauza ještě jednu rovinu. Na mě tam poslanec (Lubomír) Volný (SPD) volal, že to já jsem stvořil (Anderse) Breivika. Mě se to osobně velmi dotklo, protože na ostrově Utoya, kde Breivik vraždil, jsem měl řadu přátel z řad bývalých norských mladých sociálních demokratů,“ zlobil se Hamáček.

„Doufám, že lidé také viděli, kdo může být zvolen do Poslanecké sněmovny. Mně to připomnělo 30. léta minulého století a Reichstag,“ pravil Hamáček s odkazem na nástup Adolfa Hitlera k moci.     

Fiala dal Hamáčkovi jasně za pravdu. To, co předváděl poslanec Volný, bylo i podle jeho názoru zcela nepřijatelné.

Moravec poté převedl řeč na návrh poslance Václava Klause ml. (ODS), který chce trestat provozovatele veřejně přístupných elektronických sociálních sítí za mazání příspěvků. „Není toto příliš extremistický návrh?“ ptal se Moravec. Pánové se shodli na tom, že nejde o extremistický návrh a že je třeba řešit to, co se děje na sociálních sítích. Shodli se však také na tom, že návrh Václava Klause mladšího nepatří mezi nejpodařenější.

„Já tento návrh považuji za nešťastný a nebudu ho podporovat. Považuji ho za nekoncepční, nekonzervativní, možná jsme o tom měli vést širší debatu. Ale já odmítám lidem, kteří to podepsali, nasazovat psí hlavu,“ upozornil Fiala.

Hamáček dodal, že debaty na sociálních sítích je třeba řešit. „Na těch sítích se objevují strašlivé věci. Já bych to dokonce nazval nepřátelskou propagandou. To jsou videa Islámského státu a tak podobně. To je to samé, jako kdyby Winston Churchill nechal inzerovat Hitlera v Timesech. To by taky nešlo,“  varoval ministr vnitra.    

Když se první hodina debaty blížila ke konci, Moravec věnoval pozornost ještě kauze firmy Huawei. Hamáček upozornil, že náš zákon o kybernetické bezpečnosti je nastaven velmi dobře a nařizuje vládě zabývat se otázkami bezpečnosti u každé firmy, u které Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) něco zjistí, což také vláda činí. Hamáček proto nevidí důvod tento úřad kritizovat, jak to činil prezident Miloš Zeman. 

Fiala dodal, že by na tomto tématu mohl získávat politické body, ale prý to nebude dělat. Jen je mu líto, že se všichni čeští politici nechovají stejně odpovědně. „Kdyby se chovali odpovědně, byli bychom mnohem dál,“ upozornil Fiala s tím, že to, co ve vztahu k firmě Huawei předvádí prezident Miloš Zeman, rozhodně není standardní.

Hamáček vyjádřil pochopení, že komunistická Čína má nějak nastavený svůj zákon, který klade čínským firmám na srdce spolupracovat v otázkách špionáže s vládou a pokud to tak je, přičemž se stačí podívat do čínské legislativy, aby bylo jasné, že to tak opravdu je, tak Čína musí podle Hamáčka chápat, že Česko, potažmo EU, má nastavena zase svoje bezpečnostní pravidla. Hamáček má za to, že EU jako celek musí přijmout rozhodnutí ve věci internetových 5G sítí.

„Je to bytostný bezpečnostní zájem Evropy, protože ty 5G sítě umožňují tak velký přenos dat, že prostě musí být pod kontrolou,“ řekl jasně předseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…