Šimon Pánek v ČT promluvil nejen o uprchlících a právu šaría

16.09.2015 22:55

Můžeme pomoci tisícům lidí, pokud budou chtít zůstat v Česku. A jestliže se nikdo takový nenajde, můžeme pomáhat třeba přímo v Sýrii. Tyto názory zazněly od ministrů Jiřího Dienstbiera (ČSSD), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka. Ten také prozradil, že v Sýrii už dnes běží operace obrovského rozsahu, které financuje např. Německo. Vysvětlil také, jak to může být s uprchlíky a právem šaría.

Šimon Pánek v ČT promluvil nejen o uprchlících a právu šaría
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus ve středečních Událostech, komentářích České televize debatovali o uprchlické krizi.

Bělobrádek s odkazem na dnešní nepokoje na maďarské hranici poukazoval na to, že ten, kdo porušuje zákony, musí počítat s určitou sankcí. Dienstbier ale oponoval. „Ono to není tak jednoznačné,“ kontroval. Proč? Protože mezi lidmi, proti nimž byl použit slzný plyn, byly i ženy a děti. „Doufal jsem, že už se v Evropě nikdy neobjeví žiletkové ploty,“ povzdechl si ministr pro lidská práva. Musíme mít také na paměti, z jak hrozivých poměrů utíkají Syřané. My nemůžeme zpochybňovat jejich právo na azyl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ministr Dienstbier znovu zopakoval, že Česko může nabídnout azyl až patnácti tisícům migrantů, ale to prý neznamená, že by byl příznivcem povinných kvót. Mělo by jít pouze o lidi, kteří skutečně budou stát o naši pomoc. Takoví lidé by u nás mohli najít i práci, protože nám chybějí tisíce pracovníků. Máme tedy určitý potenciál pro integraci. Pokud k nám uprchlíci nebudou chtít, měli bychom nabídnout v uprchlické krizi jinou adekvátní pomoc.

S tím Bělobrádek souhlasil. Ona pomoc může spočívat v tom, že přijmeme na léčení další nemocné syrské děti. „Můžeme také pomoci lidem přímo v uprchlických táborech. Pro ně už se něco dělá, ale nedělá se dost,“ prohlásil vicepremiér a ministr pro vědu, výzkum a inovace. Musíme prý také dát jasně najevo, že ekonomičtí migranti u nás skutečně nedostanou azyl.

S právem šaría to může být jako s pravoslavím

Po politicích k tématu promluvili také Šimon Pánek a Libor Kraus. Pánek připomněl, že v devadesátých letech jsme zvládli pomoci desítkám tisíc uprchlíků. Pár slov přidal i k průzkumům, které naznačují, že muslimové v řadě zemí hovoří o potřebě zavést právo šaría. „Víte, já si nejsem jist, o čem tyto průzkumy vypovídají. Kdybyste žil v Rusku a byl zvyklý na pravoslaví a někdo se vás zeptal, zda preferujete pravoslaví, asi byste řekl, že ano,“ podotkl Pánek. Podobné to může být právě u Afghánců.

Válka v Sýrii navíc trvá už čtyři roky a Pánek se vůbec nediví tomu, že řada lidí sebere své rodiny a míří do Evropy. „Já bych to na jejich místě asi udělal taky... A navíc málokdo ví, že v Sýrii máme rozjetou obrovskou operaci, na které je existenčně závislých asi 170 tisíc lidí,“ prozradil. Člověk v tísni přitom není zdaleka jediný. Obrovské peníze do Sýrie posílá i Německo. Kdyby to nedělalo, proud uprchlíků bude mnohem silnější. 

Uprchlickou krizi podle jeho názoru nezastavíme, můžeme ji pouze oslabit, a to i tím, že budeme bojovat proti organizovaným sítím pašeráků.

Podle Krause je současná situace taková, že skutečně můžeme zaměstnat tisíce lidí. „Je možné do českých firem umístit až pět tisíc uprchlíků – zaměstnanců,“ oznámil Kraus před kamerou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…