Sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení: Schwarzenberg, Doubrava, Filip či Ovčáček k účasti Daniela Hermana

16.05.2016 4:49

ANKETA Rozporuplné reakce provázejí vystoupení ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sjezdu sudetských Němců. Ten na tradičním setkání někdejší československé německojazycčné menšiny vystoupil s projevem jako první člen české vlády, přítomné oslovil jako milé krajany. Od vysídlení sudetských němců z Československa uplynulo již sedmdesát let.

Sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení: Schwarzenberg, Doubrava, Filip či Ovčáček k účasti Daniela Hermana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Po oslovení sudetských Němců "milí krajané" si Herman vysloužil potlesk zhruba třítisícového publika. Projev přednesl německy a připomněl v něm nacistické zločiny i násilnosti Čechů při poválečném odsunu německy mluvícího obyvatelstva a vyjádřil nad událostmi lítost. Kritiku za svůj postoj si vysloužil především od poslanců KSČM, kteří jej dokonce vyzvali k rezignaci. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků napříč politickou scénou, co říkají na ono oslovení "milí krajané" a na Hermanovo vyslovení hlubokého politování nad činy Čechů po válce vůči Němcům.

To, že by se čeští ministři neměli zúčastňovat sudetoněmeckého sjezdu, si myslí i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. "Zvláště, když se koná v den Terezínské tryzny," dodal. Podle jeho názoru je premiér veřejnosti dlužen vysvětlení, jakou politiku vlastně reálně prosazuje. "Zda tu, kterou sudetským Němcům představil ministr kultury Daniel Herman, nebo tu, kterou dnes v Terezíne artikuloval předseda Senátu Milan Štěch," řekl hradní mluvčí.

Velmi ostrá slova zvolil předseda SPO a senátor Jan Veleba. "Jsem pobouřen a Hermana považuji za zrádce, který nemá v české vládě co pohledávat. Měl by okamžitě odstoupit, nebo by měl být odvolán. Ale kým, když jel na sjezd sudeťáků se souhlasem Sobotky," rozlítil se Veleba. "Milí krajané" se podle něj podíleli na rozbití předválečného Československa, manifestačně volili Henleina a aktivně přestupovali na říšské občanství. "Ti 'milí krajané' byli čistí vlastizrádci. Nemám slov a tomuto člověku nikdy ruku nepodám," řekl rázně. Závěrem svého vyjádření se také vrátil k uctění památky 22 milionům obětem sovětských občanů ve Velké vlastenecké válce Milošem Zemanem. "Všichni si jistě pamatují, jaká kritická mediální smršť se tehdy proti této cestě prezidenta strhla. A po roce ministr této vlády se klaní těm, kteří pomohli Hitlerovi zničit tehdejší Československo, kteří byli z rozhodnutí vítězných mocností po válce odsunuti a je klid po pěšině, média mlčí," vrací se Veleba ve srovnání k oslavám Dne vítězství v Moskvě před rokem. "Herman je u mne gauner a je třeba, aby si voliči pamatovali, že to je reprezentant KDU-ČSL a ten, kdo ho vyslal, předseda ČSSD.

"Jak koho oslovuje pan Herman, je jeho věcí. Stejně tak je důležité dívat se dopředu a nevracet se ke starým křivdám," zareagoval poslanec za hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch. Podle něj by v době eskalující migrační krize, kdy se hraje o osud Evropy, měl ministr Herman řešit především současné problémy. "Hrozí bezvízový styk s Tureckem a jeho osmdesátimilionovou muslimskou komunitou, hrozí povinné kvóty na přerozdělování statisíců nelegálních imigrantů. Tohle by měl pan ministr na svých cestách po Německu prioritně řešit," rozlítil se Černoch.

Pochvalných slov se Herman nedočkal ani od senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz). "Je neuvěřitelné, kam až jsou někteří 'naši' představitelé klesnout. Je to přesně ten hnus, před kterým varoval ve svých projevech prezident Beneš. Hermanův vlezdoprdelismus mu asi nedovolil připomenout jeho milým krajanům, jak před válkou vraždili naše občany, jak je hnali z pohraničí. Asi jim nepřipomněl, jak hajlovali slávu Hitlerovi a jeho vrahounům, když přijížděli, aby začali s vyvražďováním našeho národa," podotkl Doubrava. V té době podle něj nebyli milí. "Tak proč pro Hermana milí jsou?" ptal se. "Je ukázkou, co by se stalo, kdyby místo M. Zemana seděl na Hradě jistý blekota-mekota," rýpl si zjevně do prezidentského kandidáta a expředsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. "Jeho účast a jeho odporné žvatlání vyvolává dojem, v koho službách pracuje. Obávám se, že se ani trochu zastydět, při vzpomínce na naše zavražděné občany, nechce. Nemyslím si, že by o nich nevěděl," dodal.

Na slova Daniela Hermana na sudetoněmeckém sjezdu zareagoval pro ParlamentníListy.cz i sám Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Pochází-li někdo z mé rodné země, tak je to bezpochybně krajan. Že jsme po válce na mnoha místech spáchali zločiny, je bohužel pravda," podotkl Schwarzenberg. "Miloš Zeman začátkem 90. let pravil, že totalita u nás začala 1945, o čemž svědčí vyhánění Němců a Václav Havel v této souvislosti řekl, že jsme se nakazili nacizmem," dodal.

Oslovení milí krajané se rozhodně nezamlouvá poslanci Jiřímu Koskubovi (ČSSD) - a to stejně jako sám pan ministr. "Je to opravdu 'charakter' a jistě ve své kariéře stihne i post imána. Opravdu z celého srdce 'děkuji' pražským voličům, že jej poslali do sněmovny," napsal ironicky poslanec.

Podobného, ale ne tak radikálního názoru je hejtman Kraje Vysočina a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek. "Projev neznám," podotkl s tím, že chceme-li ale spolupracující Evropu, spory by měly jít stranou. "Krajané to kdysi byli, zda milí, je dle postoje jednotlivce. Hluboké politování není pro mě přijatelné, protože nemusím vše vědět, ale není mi známo, že by sudetští Němci vyslovili hluboké politování nad rozbití ČSR. Třeba to ministr Herman ví. Já ale ne," uvedl Běhounek.

Velmi kritický je k činu ministra kultury předseda KSČM Vojtěch Filip. "Daniel Herman jednoznačně prokázal, že nehájí zájmy českých občanů. Měl by se zamyslet nad tím, zda ještě naplňuje ústavní slib," řekl Filip a vyslovil otázku. "Ptám se, jestli ve svém projevu zmínil utrpení českých občanů za protektorátu a požadoval omluvu za zločiny nacistů a sudetských Němců na občanech vystěhovaných z pohraničí v roce 1938 a dalších zločinů. Že se nestydí," řekl rázně Filip.

Proti Hermanovi je i europoslanec Jan Zahradil (ODS). "Je to nechutné podlézání," napsal. Podle něj je to bezdůvodné a bezcílné. "Sobotkova vláda prý schválila každoroční účast člena vlády na SD dnech, což je skandální. U lidovců se nedivím ničemu, ti tuhle politiku dělali léta, ale co ČSSD? To si její členové a voliči nechají líbit?" zeptal se Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

A právě ani sociální demokraté nejsou Hermanovi příliš nakloněni. Podle poslance ČSSD Antonína Sedi jsou vztahy s našimi německými sousedy nejlepší v historii, a tak není třeba se neustále omlouvat za činy po druhé světové válce. "Stačí si připomenout Lidice, Ležáky, Ploštinu, Salas a další místra utrpení našich občanů v době německé okupace. Za tato nacistická zvěrstva je třeba se omlouvat," podotkl Seďa. Zároveň uvedl, že je nutné si uvědomit, že Němci v Sudetech významně napomohli k mnichovské zradě a k obsazení Československa nacisty. "Takže z tohoto pohledu je oslovení 'milí krajané' nepatřičné a tohle by si člen české vlády neměl vůbec dovolit, již s ohledem na památku umučených, popravených a zabitých našich spoluobčanů v průběhu druhé světové války," uvedl.

K rezignaci vyzvala Hermana komunistická poslankyně Kateřina Konečná. "Je to ostuda," říká. Podle ní by měl Herman odstoupit společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). "Ministr má hájit názory občanů své země. Nyní se choval jako solitér a vystipoval proti svému národu," myslí si.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Kritický byl i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Postoj Hermana se mu dle jeho slov nelíbí. "Obecně sice jsem pro postupné narovnávání vztahů mezi námi a sudetskými Němci, ale ne způsobem, který zvolil ministr Herman," uvedl. Podle jeho názoru toto naše vztahy jen znovu vyostří. "Jestli se chce pan ministr někomu omlouvat, nechť tak činí pouze svým jménem a ne jako ministr vlády ČR. Je to ostuda a doufám, že to český národ, který v době okupace tak trpěl, také morálně odsoudí," řekl Ondráček a Hermanovi vzkázal, aby se styděl. "Kdybyste byl opravdový Čech, tak odstoupíte," dodal.

Oslovení milí krajané se nelíbilo ani jihočeskému hejtmanovi za ČSSD Jiřímu Zimolovi. "Ať jim říká Evropané, ať jim klidně říká přátelé, ať si je coby bývalý kněz oslovuje bratři a sestry, ale jeho ani naši krajané to nejsou," myslí si. "Politování nad některými činy Čechů po válce je namístě, nikoli však politování nad odsunem, který byl jediným správným řešením tehdejší situace," doplnil.

Za skandální nehoráznost považuje krok ministra Hermana nově zvolený místopředseda KSČM Josef Skála. "Další 'průzkum bojem' v pořadí, kam až si plíživá amnestie nacistických zvěrstev smí troufnout zajít. Síly v zákulisí, v jejichž zájmu i režii se inscenují, nasazují záměrně postavy typu ministra Hermana, které si potrpí na vnější fazónu kultivovaného slušňáka," podotýká Skála a dodává, že napříč Evropou se zvedá vlna populistické demagogie. "Prorůstá žilkami, vedoucími právě k nacistickému rodokmenu. Přepisovat naše dějiny přímo na sudeťáckém srazu je hanebnost, která neplive jen na naši minulost, ale ohrožuje i naši budoucnost," dodal a rýpl si i do premiéra Sobotky. "Premiér Sobotka je předsedou strany, která má ve štítu demokracii, a to i v sociální sféře, a s ní i vlastenecké hodnoty. Nemá-li v plánu dát nám najevo, že na krédo své politické značky prostě kašle, musí ministra, ochotného se na naší státní rezóně zpronevěřit tak obludně, odvolat na hodinu," uzavřel.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Své řekl také předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Podle něj by se dalo použít spojení "bývalí krajané". "Historie je už za námi a všichni se s ní musí srovnat," dodal.

To, že nelze přepisovat historii, si myslí poslanec Stanislav Huml (ČSSD). "Měl by si přečíst, co napsal prezident Beneš po skončení války, když odůvodnil přijetí dekretů," řekl ParlamentnímListům.cz

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…