Skáčou z tunelů, odevšad, každou minutu. Válka, jakou Izrael nezažil

06.11.2023 7:51

„Tato válka je jiná než všechny předchozí. Naše jednotky musí být vždy ve střehu, protože teroristé se vždy vynořují z tunelů, které jsme dosud neidentifikovali.“ Vojáci a novináři, které na jeden den vzali s sebou, popisují současnou válku v Izraeli. Amichai Eliyahu, izraelský ministr během rozhlasového rozhovoru řekl, že svržení jaderné zbraně na Pásmo Gazy je „možnost“. Premiér Netanjahu obratem označil toto tvrzení za „odtržené od reality“. Okamžitě se ozvali i zástupci Ligy arabských států.

Skáčou z tunelů, odevšad, každou minutu. Válka, jakou Izrael nezažil
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Novináři serveru Jerusalem Post dostali možnost nahlédnout pod pokličku operace ozbrojených sil Státu Izrael. Dostali možnost se na jeden den připojit k jednotkám provádějícím operaci Iron Sword, jejímž cílem je jednou provždy neutralizovat nebezpečí, které představuje pro Izrael hnutí Hamás.

„Když jsme minulý čtvrtek obdrželi konečný souhlas IDF, abychom se na jeden den připojili k jednotkám, všechny mé pochybnosti se rozplynuly,“ napsal jeden z novinářů s tím, že infrastruktura, kterou v Gaze vybudovali teroristé, fakticky stírá rozdíly mezi civilními a vojenskými objekty. „Naše jednotky musejí být stále ve střehu, protože teroristé se vždy vynořují z tunelů, které jsme dosud neidentifikovali, a střílejí na nás,“ dodal jeden z vojáků.

A novinář pokračoval v popisu situace, která se změnila před měsícem, 7. října 2023, kdy palestinské hnutí Hamás zavraždilo při teroristické akci na 1300 lidí a desítky dalších unesli.

 „Zúčastnil jsem se několika invazí do Pásma Gazy, ale musím přiznat, že jsem nikdy neměl takový strach. Intenzita války, moje rodinná situace, včetně syna, který byl zraněn a podstoupil dlouhou rekonvalescenci, vyvolaly mnoho protichůdných myšlenek.“

Už při cestě do Gazy novinář serveru Jerusalem Post zjistil, že se tato válka liší od válek předchozích. Při předchozích střetech s teroristy z Hamásu prý na jihu Izraele ve zdejších kibucech u hranic s Gazou normálně pracovali lidé a jen tak mimoděk sledovali, jak vojáci operují při hranicích Gazy či přímo v ní. Tentokrát v okolních kibucech vůbec žádní civilisté nejsou. Zdejší objekty slouží čistě jako opěrné body izraelské armády.

A zatímco Izraelská armáda obklíčila město Gaza a chystá se vstoupit do jeho srdce, na izraelský Tel Aviv míří salvy palestinských raket. Podle serveru izraelského listu Haaretz jsou IDF připraveny vstoupit do města Gaza do 48 hodin. V tuto chvíli na město útočí izraelské letectvo. Palestinská telekomunikační společnost Paltel uvedla, že komunikace a internetové služby byly v Gaze opět zcela přerušeny.

IDF nabídly fotografický důkaz, že Hamás odpaluje rakety z nemocnic v Gaze a jejich blízkosti a vybudoval pod nimi tunely.

Amichai Eliyahu, izraelský ministr z krajně pravicové strany Itamara Ben-Gvira, během rozhlasového rozhovoru řekl, že svržení jaderné zbraně na pásmo Gazy je „možnost“. Premiér Netanjahu obratem označil toto tvrzení za „odtržené od reality“. A podle agentury Reuters stáhl tohoto ministra z rokování kabinetu a to až „do odvolání“.

Na ministrova slova zareagovala Liga arabských států.

„Rasistické výroky izraelského ministra Eliyahu jsou odhalující. Nejenže přiznává, že vlastní jadernou zbraň, ale také potvrzuje realitu ohavného rasistického pohledu Izraelců na palestinský lid,“ ohradila se Liga.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…