Skandál! Turecký konzul se snažil ovlivňovat politiky v Nizozemsku

27.08.2016 18:10

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders je rozhořčen. Dozvěděl se totiž, že turecký generální konzul Sadin Ayyildiz se pokoušel ovlivňovat zdejší společenské dění, což člen vlády Nizozemského království považuje za nepřijatelné. Tureckému velvyslanci to také dal jasně najevo.

Skandál! Turecký konzul se snažil ovlivňovat politiky v Nizozemsku
Foto: pixabay.com
Popisek: Nizozemsko - vlajka

„Toto je nizozemská společnost, Nizozemsko ji řídí. Ne Turecko,“ řekl ministr zahraničí Bert Koenders, když se dozvěděl, že turecký generální konzul v Nizozemsku Sadin Ayyildiz poslal několika starostům nizozemských měst dopis, v němž starosty žádal, aby zasáhli, pokud se v jejich městech budou konat demonstrace proti tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi.

Celý text v holandštině najdete zde

Sadin Ayyildiz v dopise uvádí, že demonstrace proti tureckému prezidentovi Erdoganovi nejsou v přátelských zemích žádoucí, protože o puč proti turecké hlavě státu se pokusili „teroristé". Konders, který za pár dní vyrazí na návštěvu do Turecka, požádal konzula v Nizozemsku, aby ponechal na občanech, proti komu budou demonstrovat. Ministr zahraničí dal také najevo, že se o nepřijatelném jednání konzula zmíní přímo v Turecku.

Člen vlády se tak postavil na stranu starosty Rotterdamu Ahmeda Aboutaleba, jenž má také za to, že Turecko se nepřijatelně vměšuje do dění v Nizozemsku. Dokonce kvůli tomu pozval generálního konzula Ayyildize na schůzku, ale ten se na ni nakonec nedostavil.

Server DutchNews.nl k tématu dodává, že většina Turků žijících v Nizozemsku je loajální vůči prezidentu Erdoganovi, ale neplatí to úplně o všech Turcích žijících v království. Ti, kteří nesouhlasí s Erdoganovou politikou, jsou prý svými krajany zastrašováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …