Skandál kolem Black Lives Matter. Aktivistka vybírala peníze. A tady skončily

26.09.2023 16:33 | Monitoring

Britská aktivistka Xahra Saleemová, jež v Bristolu v roce 2020 organizovala protesty v rámci Black Lives Matter, které vyústily svržením sochy obchodníka s otroky Edwarda Colstona, je podezřelá z finančních podvodů. Saleemová ještě před svržením sochy organizovala veřejnou sbírky na podporu Black Lives Matter, přičemž výtěžky měla věnovat charitativní organizaci. Ta ale žádné peníze neobdržela a Saleemová kvůli podezření z finančního podvodu čelí soudu.

Skandál kolem Black Lives Matter. Aktivistka vybírala peníze. A tady skončily
Foto: Repro Twitter @RaheemKassam
Popisek: Poškozená socha Winstona Churchilla

Xahra Saleemová byla jednou z organizátorek protestu, který se konal v Bristolu v reakci na zabití Afroameričana George Floyda ve Spojených státech. Po celém světě byly v rámci hnutí Black Lives Matter organizovány protesty a došlo i na svržení několika soch, včetně sochy Winstona Churchilla.

V Bristolu byla do řeky svržena socha obchodníka s otroky ze 17. století Edwarda Colstona. Tuto akci organizovala spolu s dalšími lidmi právě Saleemová, která předtím ještě zorganizovala sbírku finančních prostředků na osobní ochranné pomůcky, které měly legálně usnadnit pochod konaný během pandemie covidu-19.

Údajně byla uzavřena dohoda, že veškeré přebytečné finanční prostředky půjdou na konto bristolské charitativní organizace Changing Your Mindset Ltd. V lednu bylo bristolskému magistrátnímu soudu sděleno, že stránka pro sbírku vybrala přes 30 tisíc liber (840 tisíc kč), ale charita nikdy žádné z vybraných prostředků neobdržela.

Saleemová nyní podle informací BBC u soudu přiznala, že si peníze ponechala. Rozsudek v tomto případě podvodného jednání padne na konci října. Černošská aktivistka byla obviněn také v souvislosti s druhou stránkou, která vznikla po protestu a jejímž cílem bylo získat peníze na právní náklady obviněných. Ani tyto prostředky údajně nebyly předány charitě a Saleemová je tak obviněna z finančního podvodu ve dvou případech.

Její protestní skupina Changing Your Mindset se mezitím rozpadla. „Je zničující, že někteří z našich mladých lidí už nejsou mezi námi, aby se dočkali spravedlnosti, na které pracoval tým Changing Your Mindset,“ uvedl mluvčí organizace podle informací Daily Mail.

„Krádeže a celkový nedostatek podpory bránily pracovníkům a mladým lidem v přístupu k poskytovaným službám, což nakonec vedlo k tomu, že Changing Your Mindset bohužel skončila. Nyní musíme analyzovat informace, které jsme obdrželi, a doufáme, že pachatel bude konečně pohnán k odpovědnosti,“ dodal mluvčí.

Colstonova socha byla svržena v červnu 2020 uprostřed vlny protestů ve Spojeném království, USA i jinde ve světě v rámci hnutí Black Lives Matter. Ničení se tehdy nevyhnuly i další sochy, včetně soch Winstona Churchilla.

Samotný Colston působil v 17. století v Královské africké společnosti a postoupil až na pozici zástupce guvernéra. Společnost měla úplnou kontrolu nad britským obchodem s otroky, stejně jako nad obchodem se zlatem a slonovinou, s Afrikou a s pevnostmi na pobřeží západní Afriky.

Během jeho působení v oné společnosti přepravily jeho lodě z Afriky do Karibiku a Ameriky přibližně 80 tisíc otroků. Mnoho ze svého bohatství, které získal díky rozsáhlému obchodu s otroky, použil na stavbu škol a dávání almužen ve svém domovském městě. Na jeho počest byla postavena socha a byly po něm pojmenovány některé budovy. Po akcích Black Lives Matter město Bristol nechalo budovy a ulice přejmenovat a odkaz této historické osobnosti má být zapomenut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…