Skandál ministra Pelikána: Odstupte, vystoupil statečný soudce, který bojuje proti amnestii Klause. Je to silné vyjádření

22.11.2017 6:47

Český rozhlas Radiožurnál se zaměřil na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO, jenž se podle jeho zjištění angažoval v propuštění libanonského agenta Alího Fajáda více, než se dosud vědělo. Pelikán byl podle všeho za Fajádem ve vězení a nechal jej dokonce zavolat ze svého mobilního telefonu. Píše to server iRozhlas.cz.

Skandál ministra Pelikána: Odstupte, vystoupil statečný soudce, který bojuje proti amnestii Klause. Je to silné vyjádření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Na nestandardní návštěvu ve věznici vzpomíná dozorce pankrácké věznice, jenž uvedl, že dorazila kolem půl sedmé ráno. Ministr Pelikán návštěvu komentovat nechce, dozorce pak byl sdílnější, kdy například uvedl, že se mu Fajád pochlubil, že byl u pana ředitele, kde byl právě mimo jiné i ministr spravedlnosti. Dokonce mu prý půjčil i mobilní telefon, aby Fajád mohl zavolat do Libanonu.

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí

Česko propustilo Fajáda loni v únoru po 21 měsících domů. Za to se vrátila pětice Čechů, které někdo unesl v Libanonu. A právě jejich výměnu měl Fajád domlouvat v době Pelikánovy návštěvy. V USA je přitom viněn ze spolupráce s teroristy, a tak se řešilo, zda jej Česko vydá tam.

Nad schůzkou Pelikána ve věznici se pro server iRozhlas.cz podivil europoslanec Jiří Pospíšil. Podle něj jde o neobvyklý postup, kdy ministr se běžně nepotkává s lidmi, o jejichž vydání rozhoduje. V případě, že se schůzka skutečně uskutečnila, měl být o ní učiněn záznam ve spise. „Podle mého názoru je to velký průšvih a vznikají pochyby, proč pan ministr nevyšel vstříc žádosti USA o jeho vydání a pana Fajáda propustil,“ sdělil Pelikán.

Podle všeho však o schůzce šéfa české justice nevěděli ani koaliční partneři. 

Jak píše server iRozhlas.cz, ze zjištění je překvapena i policie. Detektivové totiž Fajáda podezírali, že se podílel na zosnování celého únosu. A to, že byl schopen domluvit z vězení svou výměnu, by pak vskutku mohlo znamenat, že věděl, kdo za únosem stál. 

Původní text ZDE

Společně s Pelikánem se na přepravě pětice Čechů podílel i jeho bratr Petr, jenž byl rovněž za Fajádem ve vězení. Podle všeho celou výměnu nejen vyjednal, ale při výměně pak také čekal v Bejrútu jako pojistka pro tamní vládu. 

„Pokud ministr Pelikán navštívil ve vězení Fajáda, měl by ihned, zdůrazňují ihned, odstoupit!“ uvedl k celé kauze na svém facebookovém profilu soudce Městského soudu v Praze  Kamil Kydalka, jenž dlouhodobě vystupuje proti amnestii Václava Klause, za což dokonce čelí kárnému stíhání.

Následně se pak ještě rozepsal vtipnou glosou: „Agent Kormorán 007 přichází v novém příběhu pod názvem ‚Fotograf‘. Stěžejní scéna filmu se odehrává v kanceláři ředitele nápravného zařízení Alcatraz. 007 se zde setkává se svým dlouho ztraceným bratrem, který před mnoha lety zmizel kdesi v Orientu. Rodinné setkání po mnoha letech je velmi dojemné. Oba nalezení bratři se v důsledku nadšení fotí s člověkem, který je opět spojil. Je oblečen ve vězeňských teplácích. Agent 007 mu za odměnu z blízkého setkání třetího druhu umožní zavolat ze svého utajeného a kódovaného telefonu. Střih. Ošumtělý muž již upravený v obleku od Bosse sedí v letadle směr Blízký východ. Usmívá se. Hraje Beethovenova Oda na radost, běží titulky, které nám prozradí, že 007 se vrátí v novém příběhu pod názvem ‚Vyšetřování skončilo, zapomeňte!‘ Někteří diváci dojetím posmrkávají, utírají si slzy. Všichni se těší na další superfilm z dílny studia MoJ CZ Highcastle.“

Ironicky také poznamenal, že aktuální aféra Fajád volá po zřízení parlamentní vyšetřovací komise pro používání služebních mobilů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …